Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane zavisi od oprašivanja koje čine pčele. Sve je više pčelara u našoj zemlji koji pored meda proizvode i druge pčelinje produkte. To su cvetni prah, matični mleč i propolis. Mleč je najvažniji pčelinji proizvod. Od prerađevina sigurno je najpoznatija rakija – medovača, međutim med se vekovima koristi i u kozmetici. I nema kraja nabrajanju koliko nam je važna pčela i njen med.
Pa je sasvim prirodno da nas sve uznemiri informacija o pomoru većeg broja pčela, svaki put kad se pojavi. Poslednja u nizu je informacija o masovnom pomoru pčela iz svih krajeva Srbije. Uginuće pčela je veliko, a procenat varira. Samo u Moravičkom okrugu, prema nekim procenama, gubici su i veći od 80 odsto. Postavlja se pitanje šta bi mogao da bude uzrok i kako pčelari planiraju da saniraju gubitke koji su nastali, navode iz udruženja pčelara.
Razloge treba tražiti u promeni klime, napadu parazita, ali i u velikim greškama pčelara koji to nisu zapazili na vreme i nisu zaštitili svoje pčele. Svaka košnica je priča za sebe i svaku košnicu treba posmatrati kao poseban organizam, i svakoj zajednici su potrebni različiti tretmani i nega u različitim vremenskim uslovima. Postavlja se pitanje koliko su pčelari edukovani i da li je potrebno više informacija koje su u skladu sa problemima koji se pojavljuju. Kiše koje obilno padaju ne donose samo problem poljoprivrednicima, već i pčelarima. U trenucima kada bi pčele trebalo da izlaze iz košnica i počnu prolećnu ishranu, one su u tome sprečene, što može imati pogubne posledice.
Glavna osobina svih pčela je da za ishranu skuplja cvetni polen, kao izvor belančevina i cvetni nektar kao izvor ugljenih hidrata. Najbolje poznata vrsta je evropska medonosna pčela. Na Zemlji postoji oko 20 000 vrsta pčela u sedam familija rasprostranjenih skoro u svim područjima sveta.Veličina se kreće od 2 mm do 4 cm. Pretežno su crne ili sive boje. Osnovna podela je prema načinu njihovog života na solitarne i društvene pčele.
Pobeda-info