loader image

Zoran Đorđević: Transformacija Pošte u akcionarsko društvo, država ostaje vlasnik

Vršilac dužnosti direktora JP Pošte Srbije Zoran Đorđević kaže za RTS da se Pošta transformiše da bi mnogo bolje funkcionisala i prilagodila se novim tržišnim okolnostima. “Jedna nova kompanija koja će sutra izrasti iz ove kompanije trebalo bi da bude jedan veliki gigant kao što je Telekom, ogroman potencijal za našu zemlju”, kaže Đorđević.

Zoran Đorđević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavio da Pošta mora da se razvija.

“Usluga i digitalizacija Pošte je trenutno u toku i nove usluge će biti prisutne. Otvoreni Balkan i prisustvo Srbije kao lidera, da Pošta bude spremna za tako nešto”, kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, pre sedam ili osam meseci je imao prvi ozbiljan razgovor na temu transformacije Pošte u akcionarsko društvo.

“Želja i moja i ministra finansija je da odradimo to na najbolji mogući način, da pokažemo kako to izgleda. Pošta se Srbije transformiše da bi mnogo bolje funkcionisala, da se prilagodi novim tržišnim okolnostima i da bude moderna kompanija. Radnike će to najmanje da optereti, više nas, rukovodstvo, Vladu, jer postoji mnogo segmenata koje treba da se urade, od strateških dokumenata, normativno-pravnih akata, reorganizacije, sistematizacije, vrednovanja posla, tehnologije i digitalizacije. Jedna nova kompanija koja će sutra izrasti iz ove kompanije trebalo bi da bude jedan veliki gigant kao što je Telekom, ogroman potencijal za našu zemlju”, istakao je Đorđević.

Na pitanje da li postoji mogućnost privatizacije, Đorđević kaže da on smatra da ne postoji.

“Kada se transformiše, država će biti 100 odsto akcionar. Ova transformacija se dešava po uzoru na druge zapadne zemlje kao što je Austrija. Mi smo gledali Nemačku, Sloveniju i Austriju. Vidite da te pošte, sve velike pošte, nijedna nije privatizovana. To je veliki potencijal u rukama države, jer je važna za funkcionisanje zemlje. Vidite da dosta stvari, od podele vaučera, e-agrara, popisa, sve ide preko Pošte, a tako treba da bude i u budućnosti”, napominje Đorđević.
Đorđević dodaje da bi poštara i dostavljača trebalo da bude mnogo više.

“Ne živimo u iluziji da je sve fenomenalno, mnogo toga bi trebao da se transformiše. Nadu uliva da su zaposleni svesni toga, da žele da se menjamo nabolje, da imamo bolji kvalitet i da zahvatimo mnogo veći kolač na ovom tržištu. Pošta nije smela da dopusti sebi da u nekom ranijem periodu ima 25 posto tržišta. Sada smo na nekih 35, ali mislim da Pošta bez 50 posto teško može da funkcioniše. Ali, mora da postoji i konkurencija i neko ukrupnjavanje mislim da sledi na tržištu”, ističe Đorđević.

Danas je prvi sastanak sa ministrom finansija. I Vlada i ministar finansija najavili su povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 posto. “Siguran sam da će od 1. februara sa januarskom platom biti to povećanje. Težićemo da ta povećanja budu kontinuirana”, ističe Đorđević.

Pošta Srbije, kaže, ne duguje danas nijedan dinar, nema nikakva kreditna zaduženja.

“Potpuno smo likvidni, platili smo državi dobit za prošlu godinu od petnaest miliona evra. Sve smo obaveze ispunili. Moramo da trošimo samo ono što zaradimo, Pošta Srbije mora da plati tu politiku Vlade. Razmišljamo o tome da zbog ‘Otvorenog Balkana’ otvorimo logistički centar u Preševu, biće još jedan veći u Novom Sadu, imamo novu flotu vozila. Ova transformacija ide u pravcu da što više zaradimo i budu veće plate”, kaže Đorđević.
Navodi da je bila mnogo velika administracija u Pošti.

“Lagano pokušavamo da se oslobodimo administracije i da uđemo u kor tehnologiju, da imamo što više poštara, dostavljača. Mi imamo Post pro, gde radnici imaju mogućnost da sve što urade, a nije vezano za tehnologiju, za ono čime se mi bavimo, a to je vezano za usluge, prodaju osiguranja, kredite zarade dodatni novac. Sada imamo primer da je jedan poštar zaradio 15.000 dinara dodatno na platu tako što je uz svoj posao nudio na terenu usluge Poštanske štedionice, Telekoma i AMSS-a”, ističe Đorđević.

Jedna od novina Pošte su paketomati.

“Na telefonu možete da vidite gde vam je pošta, od koga je došla, prislonite telefon i uzmete svoj paket. Novina je da će poštari dostavljači imati aplikaciju koja će da ih vodi do mesta isporuke, ali će moći da menja njihovu rutu u zavisnosti od gužvi u saobraćaju”, navodi Đorđević.

Izvor: rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije