loader image

Završena 117. sednica Socijalno- ekonomskog saveta

U Palati Srbije danas je održana 117. po redu sednica Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj je glavna tema bila donošenje odluke o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu. Na sednici su uzeli učešće poslodavci, predstavnici Vlade Srbije i sindikata, koji su izneli stavove o procentu povećanja mininalne mesečne zarade za 2024. godinu. Sednicom je predsedavao predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović. Takođe, sednici su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija, Siniša Mali.

Iako se očekivalo da će odluka biti doneta danas, donošenje odluke je pomereno za sledeći četvrtak. Po završetku sednice Siniša Mali, izjavio je prisutnim novinarima  da će odluka o iznosu minimalne cene rade za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade Srbije 14. septembra, a predlog vlade jeste da se minimalac poveća za 17,8 odsto i da iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evra. U nastavku obraćanja je dodao da će cena radnog sata od 1. janaura biti povećana sa 230 na 271 dinar i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21.712, na 25.000 dinara:

„Sa tim povećanjem će se zarade rasteretiti i imaćemo rekordno nisko opterećenja na zarade. Ono je recimo 2018. godine bilo 64 odsto, a sa rasterećenjem od 1. januara biće manje od 60 odsto i iznositi 59,9 odsto. To će motivisati poslodavce da zapošljavaju nove radnike i da one iz tzv. sive zone prebace u belu zonu“, izjavio je Siniša Mali.

Predstavnici sindikata imaju jedinstven stav i predlažu da se izjednači vrednost minimalne potrošačke korpe koja je, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u maju koštala 57,754 dinara, sa minimalnom zaradom, ali predlažu i da se povećanje minimalne zarade koja ove godine iznosi 40.000 dinara podeli u dva koraka.

U toku letnjih meseci, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će doći do povećanja minimalne mesečne zarade zaposlenih, a da napomenemo da su od 1. septembra medicinskim sestrama i zdravstvenim tehničarima, kao i prosvetnim radnicima, uvećane plate za 5.5%, a povišicu će osetiti u oktobru kada će im biti isplaćene zarade za prošli mesec.

Minimalna zarada u Srbiji za 2023. godinu iznosi oko 40.000 dinara.

Inače, osnovanje, delovanje, finansiranje, delokrug i način rada kao i druga pitanja značajna za rad socijalno-ekonomskog saveta uređena su Zakonom o Socijalno-ekonomskom savetu. Socijalno-ekonomski savet se osniva u cilju uspostavljanja i razvoja socijalnog dijaloga u pitanjima od značaja za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih sloboda i prava čoveka, materijalnog, socijalnog i ekonomskog položaja zaposlenih i poslodavaca i uslova njihovog života i rada, razvoja kulture pregovaranja, podsticanja mirnog rešavanja kolektivnih radnih sporova, razvoja demokratije i izdavanja časopisa, brošura i drugih publikacija iz delokruga svog rada.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije