loader image

Vučić za Skaj njuz: Beograd je uvek konstruktivan u pregovorima, Priština nije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd u pregovorima sa Prištinom, pod pokroviteljstvom Evropske unije uvek bio konstruktivan i prihvatao sve predloge Brisela dok druga strana to nije činila.

Druga strana nije želela da uradi bilo šta u vezi sa Zajednicom srpskih opština, koja je bila potpisana pre 10 godina, i nisu hteli da se pomere od toga. Uvek su samo tražili priznanje i ništa više od toga. Nisu hteli da ispune u vezi sa ZSO, rekao je Vučić u intervjuu za Skaj njuz (Sky News).

On je rekao i da nikad ne bi bilo albanskih policajaca na severu KiM da se Briselski sporazum poštovao u potpunosti i da bi tamo „trebalo da budu Srbi u uniformi Kosovske policije, prema članu 9. Briselskog sporazuma“.

Vučić je saopštio da je pre godinu dana srpska vojska imala 14.000 vojnika u blizini administrativne linije sa KiM, a da je trenutno tamo oko 4.400 vojnika što je redovan broj.

Takođe je rekao da je došlo do pokretanja više jedinica ka administrativnoj liniji, ali bez izdavanja naredbe o podizanju borbene gotovosti, jer je to praksa koju je vojska sprovela zbog teške situacije na KiM, i da to rade sve vojske na svetu.

„Nije nam bila namera da napadnemo bilo koga i nismo“, naglasio je Vučić uz napomenu da je uvek lakše optužiti Beograd.

Upitan o tvrdnjama Prištine, da je navodno Beograd isplanirao dešavanja u Banjskoj krajem septembra, Vučić je odgovorio da je uvek lakše optužiti Beograd.

Govoreći o grupi Srba koja se u Banjskoj sukobila sa takozvanom kosovskom policijom, Vučić je rekao da to nikome nije trebalo i da su ti ljudi uglavnom proterani sa svojih pragova i da ih nikako ne bi trebalo zvati teroristima.

Vučić je naglasio da osuđuje ubistvo tzv. kosovskog policajca, nezavisno od toga šta radi ili šta se dešava na severu KiM,ali je podsetio i da su tri Srbina ubijena u ovom sukobu.

On je saopštio i da ne želi ništa da opravdava i ukazao na ranije incidente na KiM, koji nisu istraženi i za koje niko nije odgovarao, i u kojima su Srbi bili žrtve,uključujući i decu, kao mogući uzrok ovih dešavanja.

On je govorio i navodima Prištine da je oružje korišćeno u ovom incidentu proizvedeno u Srbiji i saopštio i da pripadnici takozvane kosovske policije koriste oružje proizvedeno u Srbiji, ali da im ga Srbija nije prodala.

Oni momci koji su jurili Srbe i koji su iz kosovske policije, nosili su AK proizveden ovde u Kragujevcu, saopštio je Vučić.

Srpski predsednik je naveo da je lako pronaći oružje i to ne samo na crnom tržištu.

Govoreći o Milanu Radoičiću on je naveo da je on bio potpredsednik Srpske liste i da ga organi u Srbiji terete za više krivičnih dela, ali da nikakvo izručenje Prištini nije moguće jer Srbija ne priznaje takozvano Kosovo kao državu.

Bilo je hiljade ozbiljnih krivičnih dela i iako smo članica UN-a, oni nisu nikog izručili Beogradu, naglasio je Vučić.

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije