loader image

Vučić: U Skoplju bez velikih svađa i tuča, probleme smo ostavili za četvrtak u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Skoplju da se na samitu Brdo-Brioni vodila vrlo korektna i konstruktivna rasprava. Govorilo se najviše o odnosu Zapadnog Balkana prema EU i o tome šta bismo sve mogli da tražimo. Sastanak u Briselu će biti težak, ne očekujemo ništa dobro, istakao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka lidera Procesa Brdo-Brioni u Skoplju, da su se na tom skupu trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je dan protekao u konstruktivnoj raspravi.

„Kod nekih je nešto veći entuzijazam, kod nekih malo manji. U svakom slučaju u vrlo korektnoj i konstruktivnoj raspravi je protekao današnji dan. Nije bilo velikih svađa i tuča, pošto smo mi i Priština ostavili naše probleme za četvrtak i Brisel“, rekao je Vučić.

Danas se više govorilo o odnosu samog regiona Zapadnog Balkana prema EU, nego o bilo čemu drugom, dodao je predsednik Vučić.

„Šta je to što bismo mogli da tražimo od različitih roming inicijativa prema celoj Evropi do uspostavljanja ‘zelenih linija’ do zajedničkog tržišta, do onoga, kako piše u samoj deklaraciji – što je ranije moguće da se postane članica EU, odnosno da se dobije članstvo najkasnije do 2030. godine. To su, po mom mišljenju, lepe želje, ali ko sam ja da rušim optimizam kod nekih drugih i da umanjujem ambiciju nekih drugih, tako da je moje bilo da prihvatim – super ako tako bude, a da li će da bude, nisam siguran“, naveo je Vučić.

Istakao je da je sastanak svakako bio korektan i dobar i da je uvek dobro da čujete šta drugi misle i da oni čuju šta vi mislite.

„Razgovarali smo i o ekonomskim prilikama i kako prevazilaziti probleme u narednom periodu“, rekao je Vučić. Podsetio je da cena nafte raste, i da nije bila ovako visoko godinu dana, i izrazio je bojazan da će nastaviti da raste što će, kako je dodao, ugroziti mnoge stvari u svim zemljama regiona i u celoj Evopi.

„Videćemo kako će stvari da se odvijaju“, naveo je Vučić i dodao da predstoji naporna nedelja.

„Odlazak, ako stignemo u Mađarsku, u Birsel svakako, ako stignemo u Ljubljanu. Ako ne, onda opet za šest ili sedam dana za Njujork na Generalnu skupštinu UN, gde ćemo imati mnogo sastanaka i gde će biti mnogo zanimljivih tema“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da će deo opozicije, koji je predao zahtev za raspisivanje izbora, do kraja meseca dobiti pisani i usmeni odgovor.

„O sankcijama odlučujemo mi sami kao suverena zemlja“
Predsednik Vučić izjavio je da po pitanju sankcija Srbija odlučuje sama kao suverena zemlja i da se po tome razlikuje od Prištine.

„Što se tiče sankcija, o sankcijama odlučujemo mi sami kao suverena zemlja i u tome se razlikujemo od Prištine, ne po pitanju Rusije, Ukrajine, ne znam čega već po pitanju toga ko jeste suverena zemlja, a ko to nije i nikada neće biti“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Skoplju.

Vučić je tako prokomentarisao izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ze estonski medij Delfi, koji je rekao da je „Srbiju nemoguće bez biča odvojiti od Rusije“.

„Za mene je interesantno kako neki ljudi smatraju da je moguće da imaju pravo da traže od nekih trećih da primenjuju bič prema jednoj suverenoj zemlji posebno kada narušavate povelju UN i narušavate teritorijalni integritet jedne zemlje. Pošto je toliko snažan i toliko jak i određovao bi sudbinu svih naroda u Evropi, razume se i srpskog, ne znam samo što sam ne upotrebi taj bič pa pokaže kako će to da se obračuna s bilo kim. Sramota je da neko ko sebe smatra liderom bilo čega, ma kako mislio o sebi visoko, da takav jezik i takav rečnik koristi“, zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da danas u Skoplju nije bilo konkretnih odluka na samitu Brdo-Brioni, kao i da kada je Srbija u pitanju konkretnih odluka nema odavno.

U Skoplju je održan Samit lidera regiona u okviru 12. procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa čiji je cilj podsticanje dijaloga i ubrzanje evropskih integracija Zapadnog Balkana.

 

Izvor: RTS

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije