loader image

Vučić: Podržaću svaku odluku Srba sa KiM

„Podržaću svaku odluku Srba sa KiM, morate da budete uz svoj narod kad je teško, ne primoravam nikoga , ali mislim da su promenjene okolnosti i da treba da razmisle o izborima, pogledajte licemerje sa druge strane“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Pojas i put“ doprineo razvoju Srbije

Vučić je izjavio danas da je napredak Srbije u poslednjih 10 godina delimično vezan i za inicijativu „Pojas i put“ i da Srbija shvata da se ekonomske aktivnosti, investicije, progres i prosperit u budućnosti u velikoj meri sele u Aziju.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je ta inicijativa doprinela razvoju Srbije, Vučić je u Pekingu rekao da mi u Srbiji ne primećujemo kako se razvijaju stvari u tom delu sveta koji, kako je rekao, tretiramo na pogrešan način.

„Ne razumemo da se novac i investicije u velikoj meri sele na azijski kontinent. I dalje je Evropa mesto najbolje mesto za život, ali ekonomske aktivnosti, investicije, progres i prosperit u budućnosti se u velikoj meri sele u Aziju. Moramo da razumemo situaciju u svetu da ne bismo propali, kao što smo propali padom Berlinskog zida, jer nismo razumeli šta se dešava u našem komšiluku“, poručio je Vučić.

Sutra potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, stupiće na snagu do kraja maja ili juna

Aleksandar Vučić je izjavio u Pekingu da će sutra biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, u prisustvu predsednika Si Đinpinga, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane i najavio da će taj sporazum stupiti na snagu do maja ili juna.

„Moramo da jurimo tzv. preferencijalne aranžmane za naše proizvode u poljoprivredi i industriji. Moramo da osvajamo nova velika tržišta da ne dođe u pitanje višak maline i jabuka, vina i rakije“, rekao je predsednik i dodao da će procedura oko sporazuma biti završena kod nas do kraja marta.

„I potrebno je da prođe razmena nota sa kineskom stranom u roku od 90 dana, a do maja ili juna da stupi na snagu“, istakao je Vučić i dodao da više neće biti nikakve carine.

Odnosi sa Kinom izuzetni, dve kineske kompanije najveći izvoznici

Vučić je izjavio danas da su politički odnosi Srbije i Kine izuzetni, navodeći da je Srbija u poslednjih 10 godina uvećala svoj izvoz u tu zemlju 185 puta, a da su dve kineske kompanije u Srbiji najveći izvoznici.

Vučić je to rekao, odgovarajući na pitanja novinara u Pekingu, gde prisustvuje samitu inicijative „Pojas i put“ i gde će sutra potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, da je najvažnija politička suština šta je najvažnije što ste uradili za svoje građane.

„Čini mi se da neretko, nekada namerno, nekada nenamerno, prenebregnemo velike stvari koje smo uradili i one kod nas traju jedan sat i jedan dan, a gluposti nam traju po nekoliko godina“, rekao je Vučić.

Sutra potpisivanje dva ugovora za izgradnju auto-puteva u Vojvodini

Predsednik Srbije je najavio da će sutra u Kini biti potpisana dva važna ugovora za izgradnju auto-puteva u Vojvodini.

„Sutra potpisujemo izgradnju deonice, koja preko Pupinovog mosta izlazi do Zrenjanina i spajaće se sa novim auto-putem Zrenjanin-Novi Sad. Sad tamo imate običan put koji ide preko Kaća od Novog Sada i zaobilazi Žabalj. Sad ćemo povezati i Čurug, tako da ćemo imati put koji kada se spoji biće kao jedan trougao. Od Beograda do Zrenjanina, do Novog Sada pa opet do Beograda“, rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

On je dodao da će u naredne dve godine morati da se proširi auto-put Beograd-Novi Sad.

Proizvodi koje uvozimo iz Kine biće neuporedivo jeftiniji nego sada

„Proizvodi koje uvozimo iz Kine biće neuporedivo jeftiniji nego sada, ugovor o Slobodnoj trgovini najbolje pokazuje koliko smo se trudili da popravimo poziciju naših proizvođača i privrednika“, rekao je predsednik Srbije.

 

Izvor: Tanjug

 

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije