loader image

Vučić: NAŠI KOŠARKAŠI POKAZALI DA JESMO ZEMLjA KOŠARKE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić počeo je obraćanje javnosti čestitkom srpskim košarkašima na plasmanu u finale Svetskog prvenstva i istakao da je to rezultat napornog rada i velikog truda naših košarkaša i selektora Svetislava Pešića, koji su pokazali da Srbija jeste zemlja košarke.

Košarkaši su u prvom polufinalu u Manili savladali Kanadu 95:86, a predsednik Vučić rekao je da je taj rezultat obradovao ne samo naše građane, već i sve u regionu.

Predsednik Vučić poželeo je Boriši Simaniću, kome je u Manili odstranjen bubreg, brz oporavak i istakao da je država uradila sve što je mogla, počev od organizovanja slanja specijalnog aviona.

„Uvek ćemo učiniti sve što možemo“, poručio je predsednik Vučić.

Istakao je da su košarkaši zaslužili podršku nacije, da su postigli ogroman uspeh i pokazali „da jesmo zemlja košarke“.

„Nadam se da će nam se i ogromno ulaganje u fudbal isplatiti i doneti rezultate, a šta su sve govorili o selektoru Pešiću i državi – svaka čast Pešiću i našim momcima, na fantastičan način su predstavili našu zemlju“, istakao je predsednik Vučić.

Čestitao je i zahvalio i Novaku Đokoviću, kao i Nikolu Jokiću na postignutim rezultatima i što predstavljaju Srbiju.

Verujem da će nastaviti i ubuduće i hvala i našim odbojkašicama, rekao je predsednik Vučić i dodao da je njegovo obraćanje iz Predsedništva Srbije počelo lepim vestima, kojih će biti još.

 

Idemo u Brisel na razgovore, problemi se nagomilavaju

Predsednik Vučić rekao je, povodom predstojećih pregovora u Briselu na visokom nivou, da se problemi nagomilavaju.

„Mi u sredu ili u četvrtak idemo u Brisel na razgovore sa prištinskom delegacijom, to je za nas obaveza zato što smo uvek smatrali da je dijalog jedini način kako se problemi rešavaju, a problemi se nagomilavaju. Dan pošto je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da očekuje i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS-a i kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednosno okruženje na severu Kosovu i Metohiji, albanski policajci su upali u fabriku Ivo Lola Ribar u Zubinom Potoku. I to je bila još jedna njihova želja da dokažu kako u njihovoj sili nema granica i kako mogu da čine sve što hoće“, rekao je predsednik Vučić.

Naveo je i da je Priština nastavila sa hapšenjem Srba i to za neka stara krivična dela od još pre tri četiri godine.

Predsednik Vučić istakao je da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast zabeležen 41 napad na Srbe.

„Na severu samo u poslednjih godinu dana imamo 41 tzv. eskalatorni potez, što znači da su 41 put u svojim potezima gotovo direktno pokušali da izazovu sukobe na severu pokrajine. Imamo 15 napada na srpsku decu i direktnih pokušaja da se spreči funkcionisanje zdravstvenog sistema Srbije, zaustavljanje i oduzimanje robe iz kola hitne pomoći do direktnih napada na radnike zdravstvenih službi, 56 napada na verske objekte“, rekao je predsednik Vučić.

Naveo je i da je iz pritvora pušteno četvoro Srba sa severa Kosova i Metohije i šestoro iz Štrpca.

„U pritvoru su i dalje Dušan Obrenović, Milun Milenković Lune, Nenad Orlović, Slađan Trajković, Milovan Božović i sa juga Dragiša Milenković. Iz kućnog pritvora da se brani sa slobode pušten je Dejan Pantić. Mi smo pokazali u međuvremenu dobru volju, razgovarali smo sa predstavnicima Srba da uvek budu spremni da prihvate dijalog i po pitanju održavanja izbora na severu, ali ono oko čega nema razgovora da Srbi napuste svoja vekovna ognjišta“, poručio je predsednik Vučić.

 

Penzionerima 20.000 jednokratne pomoći između 25. novembra i 5. decembra

Predsednik Vučić izjavio je da će između 25. novembra i 5. decembra biti isplaćeno 20.000 dinara za penzionere.

„Mislim da će to posebno obradovati penzionere sa minimalnim primanjima, nekima je to polovina, nekima četvrtina, to je ogroman novac“, rekao je predsednik Vučić i dodao da treba da se zna da je to 285 milona evra trošak za državu.

 

Priština se bavi isključivo maltretiranjem i progonom Srba

Predsednik Vučić izjavio je da se Priština svakog dana bavi isključivo maltretiranjem i progonom Srba, ali da će odgovor Beograda biti smiren i odmeren, ali i dovoljno čvrst da bi pokazali našem narodu na Kosovu i Metohiji da smo uz njega.

Obraćajući se građanima Srbije iz Predsedništva Srbije, predsednik Vučić rekao je da je Priština, različitim trikovima, pokušala da otme srpske prostorije u Bošnjačkoj mahali.

„To su i juče pokušali, ali su morali da odustanu pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali će to da pokušaju ponovo da urade. Pokušali su da dovedu policajce i da ih tako oteraju iz zgrade, a zatim kažu da su sami otišli i mi smo je sada zauzeli. Svakog dana se bave ničim drugim do maltretiranjem i progonom Srba“, poručio je predsednik Vučić.

Istakao je da se Beograd trudi da njegov odgovor bude smiren, odmeren, racionalan, razuman, ali uvek dovoljno jasan i čvrst da naš narod na Kosovu i Metohiji razume šta je poruka njihove države i šta je to šta mi možemo da učinimo.

„Ne moram da objašnjavam nikome u Srbiji, osim nekim usijanim glavama, da su nama ruke vezane. U takvim uslovima trudimo se da na bezbroj načina nađemo način da pomognemo našem narodu. To iseljavanje srpskih institucija će Kurtijev režim nastaviti, ali će naš narod nastojati da im se mirnim i demokratskim sredstvima suprotstavi“, poručio je predsednik Vučić.

Dodao je da Priština, takođe, namerava da na severu Kosova i Metohije, uz upotrebu sile, izvrši nelegalnu eksproprijaciju zemlje u srpskom privatnom vlasništvu.

„To su osudili američki državni sekretar Entoni Blinken, Evropska unija i svi ostali, ali ne vredi, oni to žele na silu, suprotno slovu Briselskog sporazuma koji jasno govori da nema nigde predviđenih baza ili baraka za smeštaj bilo kakvih policijskih snaga na severu. Tim snagama upravlja direktor regiona Sever, a direktor tog regiona mora da bude Srbin, gde Priština ima samo pravo izbora kandidata između kandidata koji bi Zajednica srpskih opština ili Srbi predložili, a ne da sama donosi odluke“, konstatovao je predsednik Vučić.

Rekao je da je to još jedan od velikih mogućih uzroka napada i kriza, kao i blokada srpskih proizvoda, koja traje već tri meseca i koja ima katastrofalne posledice.

„Posebno katastrofalna situacija je u našim bolnicama. Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za Kosovo i Metohiju pokušavaju da nađu vratolomne načine, preko drugih zemalja, da dostavimo lekove našem narodu na Kosovu i Metohiji, posebno u KBC Kosovska Mitrovica i u Gračanicu, da bi smo te dve najvažnije institucije snabdeli potrošnim materijalom i lekovima“, naglasio je predsednik Vučić.

Dodao je da ćemo morati da molimo predstavnike međunarodne zajednice da nam u tome pomognu.

„Nedostaje i hrana, po prvi put. Daćemo sve od sebe da čuvamo mir, ne reagujemo na njihove provokacije, ali da uvek i u svakom trenutku budemo čvrsto uz naš narod“, poručio je predsednik Vučić.

 

Izvor: Tanjug/RTS 1

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije