loader image

Violinista Stefan Milenković predložen je za dobitnika Februarske nagrade Grada Novog Sada

Violinista Stefan Milenković predložen je za dobitnika Februarske nagrade za 2022. godinu, odlučeno je na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada. Predlog da Stefan Milenković dobije Februarsku nagradu biće upućen Skupštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice Skupštine grada na svečanoj sednici gradskog parlamenta. Pored nagrade, golubice, na današnjoj sednici predloženo je da novčani deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.
Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije svetski priznat i poznat violinista Stefan Milenković podneli su Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Udruženje građana Valmaro trio.
Kako je između ostalog navedeno u inicijativama, Stefan Milenković je pokazao izuzetnu posvećenost našem gradu, kao i veliku želju da pomogne u daljem razvoju kulturne i obrazovne scene. Takođe se kaže da je Stefan Milenković pružio bezrezervnu podršku Novom Sadu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture, a odluka da svoje ogromno znanje i iskustvo deli sa našom decom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i da postavi rad nove gradske koncertne dvorane je neprocenljiva. Deleći svoje znanje i iskustvo sa studentima, doprinelo je imidžu i ugledu Akademije i postavilo je u sam vrh obrazovnih institucija u regionu kada je u pitanju virtuoznost sviranja violine, stoji u inicijativama.

U obrazloženju inicijativa se navodi i da su vidljivi mnogobrojni benefiti Stefanovog prisustva u Novom Sadu: majstorski kursevi koje je držao doveli su izuzetne mlade talente iz cele Evrope u Novi Sad, dok je festival kamerne muzike Blisko, kao deo programa Gradske koncertne dvorane, okupio vodeće svetske i domaće umetnike, koji su pored koncerata održali majstorske kurseve i započeli saradnje koje se nastavljaju. Takođe, ansambl Kamarata Akademika, oformljen pod okriljem Akademije umetnosti u Novom Sadu, Milenković je promovisao kroz zajedničke koncerte u regionu, što je dovelo do toga da postane zvanični gradski kamerni orkestar Kamarata Novi Sad sa stabilnom koncertnom sezonom.

Stefan Milenković je jedan od najistaknutijih violinista svoje generacije, nastupavši u najslavnijim koncertnim dvoranama i gala koncertima širom sveta, sa mnogobrojnim svetski priznatim umetnicima i simfonijskim orkestrima. Dobitnik je mnogih svetskih priznanja i nagrada sa međunarodnih takmičenja, dok njegova diskografija uključuje nekoliko izdanja. Pored toga, posvećen je i pedagoškom radu, te je predavao na nekoliko univerziteta i škola.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije