loader image

VELIKI PETAK – NAJTUŽNIJI DAN U GODINI

„Raspni Ga“ – poviču oni

„Zbog čega?“ – upita Pilat

„Kakvo je zlo učinio.“

„Raspni Ga, raspni“.

„Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade“.

I tako Pilat želeći ugoditi svetu, Isusa izbičuje i preda da ga raspnu.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti.

Za hrišćane ovaj dan je dan velike žalosti i tuge. Provodi se u strogom postu na vodi i hlebu. Na Veliki petak, u hramovima se ne služi liturgija i crkvena zvona ne zvone, jer su ona u pravoslavnoj veri znak radosti. Poslednji dan u nedelji Stradanja, Veliki petak, u crkvama se iznosi plaštanica (platno sa izvezenim ili naslikanim Hristovim telom) na posebno ukrašen sto koji simbolizuje Hristov grob. U pojedinim delovima zemlje običaj je da se vernici provlače ispod stola na kojem je položena plaštanica.

Na današnji dan uzdržava se od bilo kakvog veselja i proslava. Takođe, tradicija nalaže da se toga dana ne rade poslovi u kući i polju. Izuzetak je verovanje da kuću valja počistiti metlom koja se nakon toga baca, a sa njom odlazi i sve zlo iz kuće. Kako dan tuge i žalosti provodimo u molitvi i tišini, zabranjeno je piti vino, jer ono simbolizuje nevinu Hristovu krv. U nekim krajevima vernici donose vodu sa jezera, kako bi se svi umili vodom, jer su verovali da će voda odneti sve bolesti. Opet, na drugom kraju u narodu, veruje se da će devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte, u noći uoči Velike subote sanjati sudbinskog partnera. U našem narodu vekovima vlada običaj da se na Veliki petak farbaju jaja. Međutim, pojavila se dilema da li se ovaj čin radi na današnji dan ili Veliki četvrtak? Kako god, u susret Vaskrsu, vredne ruke domaćice farbaju uskršnja jaja i to u crvenu boju, kao simbol prolivene Isusove krvi i novog života. Činu šaranja jaja pristupa se sa verom u Gospoda, molitvom i ljubavlju. Prvo obojeno jaje ostavlja se po strani do idućeg Vaskrsa i zove se „čuvarkuća“.

Ugledajući se na Isusa Hrista, na današnji dan treba da oprostimo svima koji su se ogrešili  o nas. Ljudski je praštati.

Danas je najžalosniji dan u godini, dan kada se dogodila neopisiva patnja, ali i kada su okajani svi ljudski gresi. Portal Pobeda info svim vernicima želi da Veliki petak provedete sa najmilijima toplog srca i čiste duše.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije