loader image

Uva, medveđe grožđe

Zimzeleni grm iliti medvedovo uvo, divlja maginja, medveđe grožđe, crvena planika, gornik i medvetka, poznat je u narodu pod kratkim imenom, Uva. Oba biljka je dobila naziv po medvedima koji se najčešće hrane njenim plodom. Takođe, naziv roda ove biljke potiče od grčkih reči, arktos – medved i staphyle što u prevodu znači grozd grožđa. Potiče iz porodice Ericaceae i višegodišnja je biljka.

Uva odlično podnosi sušu, raste u sunčanim predelima na peskovitom, kamenitom, suvom zemljištu.  Obzirom da ima sposobnost zadržavanja zemljišta, veoma je važna na planinskim padinama. Siromašna i neplodna zemljišta su najčešće prekrivena ovom biljkom. Njoj nije potrebno đubrenje. Ako je presadite iz divljine, onda će njen razvoj biti otežan. Upravo zbog nekontrolisanog eksploatisanja, uva je postala retka vrsta koja je čak i zakonom zaštićena.

Kod nas je česta biljka širom livada Balkana, naročito u zapadnim krajevima. U Aziji raste u Sibiru, može se naći i u azijskom delu Turske, čak je njeno prisustvo zabeleženo i na obroncima Himalaja. U Severnoj Americi je ima u planinskim predelima, od Aljaske i Kanade pa sve do Kalifornije i Nevade. U Evropi je rasprostranjena od Islanda do Norveške, niče i u južnim delovima Španije, i centralnim delovima Italije.      U alpskom pojasu se može naći na nadmorskim visinama do 1200 metara.

Kada govorimo o upotrebi uve u medicinske svrhe, ne zna se precizan podatak kad je počela da se koristi. Međutim, zvanično priznanje njenih lekovitih svojstava vezuje se za 1805. godinu, i velikog nemačkog pisca, političara, pesnika, naučnika i filozofa, Johana Vofganga Getea. Prema spisima istoričara, Gete je oboleo od obične urinarne infekcije. Međutim, usled ograničenog znanja tadašnjih lekara, infekcija se proširila na bubrege i prouzrokovala urosepsu. Imajući u vidu da tada antibiotici nisu postojali, stopa smrtnosti od ove bolesti je bila izuzetno visoka. Istorijski podaci pokazuju da su Getea prijatelji u želji da mu spasu život, bili spremni na sve. Odveli su ga kod „narodnog doktora“ tj travara kog su za to vreme, tada veliki i priznati lekari smatrali prevarantom. Travar je uspeo da ga izleči, te je Gete još narednih 27 godina živeo i stvarao svoja velika dela. Ono do čega se kasnijim istraživanjima došlo, jeste činjenica da je travar velikog Getea izlečio čajem od uve.

Čaj ima diuretsko, antiseptičko delovanje i pomaže izbacivanju bakterija iz mokraćnog sistema. Američki Indijansci su je mešali sa duvanom ili je koristili umesto njega, a u njihovoj ishrani se zadržala i do današnjih dana.

Zimzeleni žbun uve ima tamno smeđu koru koja se ljuspa. Listovi su debeli, naizmenično raspodeljeni sa kratkom drškom, obrnuto jajastog oblika i na vrhu zaobljeni. Ubiraju se od maja do jula. U našoj zemlji, sakupljanje listova Uve je regulisano zakonom tj posebnom uredbom. Cvetovi su beli sa crvenim obodom, sitni, u obliku grozdova na krajevima grančica. Krunica je ružičasto bele boje, zvonasta, i ima do 5 režnjeva blago povijenih u stranu.

Plod je crvena, okrugla, bezukusna bobica prečnika do 8 mm. Cveta od perioda maja do septembra. Može da naraste između 25 i 130 cm. Plod se najviše upotrebljava kao sastojak prilikom spremanja kompota, sirupa i džemova.

Lekovito dejstvo uve ima izuzetno širok spektar. Sadrži vitamin B, C, kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum. Iako je obično prva asocijacija rešavanje urinarnih tegoba, opus blagodeti je znatno veći. Melemi napravljeni od ove biljke se koriste i za postizanje ujednačenog tena, smanjuje se vidljivost pega i fleka.

Čaj pomaže u lečenju različitih infekcija bešike i mokraćnih kanala, izlučivanju mokraćne kiseline, smanjuje bolove i pomaže u eliminisanju peska i kamena u bubrezima. Regenerativna svojstva uve beleže sjajne rezultate kod lečenja upaljenih hemoroida i smanjenju bola, svraba i iritacija. Podstiče regeneraciju sluzokože i tkiva.

Uva sadrži tanine, samim tim ima adstringentno svojstvo koje utiče na gastrointestinalni trakt. Koristi se za lečenje raznih poremećaja probave, dijareje i hroničnog kolitisa. Što se tiče antiseptičkog i regenerativnog dejstva, uva se u velikoj meri koristi za spoljnu upotrebu kao što su lečenja različitih kožnih bolesti, ekcema,hroničnih gnojnih rana, čireva itd.

Naučnim istraživanjima utvrđena je i velika antimikrobna aktivnost protiv uropatogenih sojeva bakterija: smanjuje rizik od razvoja rezistentnih oblika mikroorganizama u procesu antibiotske terapije, koristi se za sprečavanje recidiva infekcija bešike kod pacijenata sa hroničnim cistitisom, pojačava efekat antibakterijskih lekova i doprinosi ranijem prestanku infektivnog i inflamatornog procesa kod pacijenata sa akutnim cistitisom. U savremenoj naučnoj medicini, koristi se kao antifungalno, diuretičko, antibakterijsko, uroantiseptičko, dezinfekciono, adstringentno i antiinflamatorno sredstvo.

Ova moćna biljka se mora pažljivo konzumirati. U nekim slučajevima, obavezna je konsultacija sa lekarom. U toku dana, sme se popiti najviše 2 do 3 šolje uvinog čaja. Da bi se postigli rezultati, čaj se mora piti 3 do 4 nedelje bez prekidanja. Nakon toga se mora praviti pauza od najmanje mesec dana. Ovakav način lečenja se sme ponavljati do pet puta godišnje. Preteran unos uvinog čaja može dovesti do neželjenih efekata kao što su malaksalost, povraćanje, bol u želucu, mučnina i gubljenje daha. Takođe, čaj ne smeju koristiti ljudi koji već imaju čir, trudnice i dojilje, osobe sa oštećenjem srca, bubrega i jetre, deca koja imaju manje od 12 godina, osobe sa oštećenjem mrežnjače i posebno žene koje planiraju trudnoću.

Čaj se može kombinovati sa sodom bikarbonom da bi se stvorila bazna sredina u organizmu jer uvino dejstvo ne dolazi do izražaja u kiseloj sredini. Soda se ne stavlja direktno u čaj,  nego posebno u vodu. Prvo se popije soda bikarbona, a nakon 15 minuta i čaj. Ovakav način ispijanja, pogoduje osobama sa osetljivim želucem. Takođe, uvu ne treba kombinovati sa brusnicom jer ona poništava učinak same Uve.

Kako se pravilno priprema i pije uvin čaj?

U pola litre provrele vode stavite dve kašikice osušenih listova uve i poklopite. Pustite da čaj odstoji 15 minuta. Nakon toga, procedite tečnost. Čaj je spreman za konzumaciju. Uvin čaj  je najbolje piti tokom celog dana. Nije preporučljivo više od tri šolje čaja na dnevnom nivou.

 

 

„Kako se vodom peremo spolja, tako se čajem peremo iznutra.“   Kineska izreka

 

 

 

pobeda info

Podeli tekst