loader image

NOVI SAD: „Ukusi Vojvodine“ u Limanskom parku 9. i 10. septembra

U Novom Sadu (Limanskom parku) ovog vikenda se održava festival gastonomije „Ukusi Vojvodine“. Da ovaj festival postaje tradicija najbolje pokazuje činjenica da se organizuje po sedmi put. Na smotri dobre hrane i pića koja će biti priređena u dva dana predstaviće se više od 100 izlagača, proizvođača hrane i pića, malih gazdinstava i rastorana tradicionalne kuhinje, uz bogat program koji je najavljen od strane organizatora.

Vojvodina je poznata kao mesto gde su dobri ljudi i dobra hrana brendovi ravničarkog podneblja. Na našim prostorima kroz istoriju su se prožimale različite kulture, jezici i kuhinje. Još u 17.veku na prostoru Vojvodine je pisano o pripremanju hrane, kada je Zaharije Orfelin objavio prvu knjigu kuvarskih recepta u Sremskim Karlovcima. Vojvodina je riznica kulinarskih znanja i različitih uticaja brojnih naroda koji su je naselili i učinili da mi danas imamo rapsodiju ukusa u svakom zalogaju.

Festival „Ukusi Vojvodine“ upravo zbog bogatog i raznovrsnog programa za sve uzraste, važi za porodični događaj. Organizatori su obezbedili muzički program (tamburaški orkestar, gudački orkestar, džez, latino i pop muziku), očekuju nas i kulinarske radionice (tema jedne od radionica je štrudla po bakinom receptu, kako oživeti stare ukuse), tu su i dečije radionice (Leba, masti i paprike – podsećanje na drevni način ishane naših predaka, ili vežbe gađenja lukom i strelom). Na bogatom gastronomskom meniju, naći će se: domaći kulen, sirevi sa orasima i bosiljkom, nasuvo sa krompirom i kupusom, supa od morke, sušeni proizvodi od mangulice, rezanci sa makom, langoš, gomboce, med, štrudle i tu nije kraj, a sve što vidite na licu mesta imaćete priliku da probate.

Ulaz na manifestaciju je besplatan, a vreme za posete je od 12 do 20 časova u Limanskom parku. Očekuje se dolazak posetilaca kako iz Novog Sada tako i iz drugih gradova, jer se jedinstveni festival hrane i pića ne propušta.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije