loader image

Ukrajinska kriza iz dana u dan

Žestoke borbe vode se u Soledaru i oko Bahmuta. Kijev ponavlja da ukrajinska vojska odoleva i drži svoje položaje. Moskva kaže da kontroliše veći deo Soledara. Načelnik Donjecka: Stotine civila zarobljeno u gradu. Pet godina zatvora za ruskog vojnika zbog odbijanja da se bori. Turski MSP pozvao na razgovor švedskog ambasadora zbog protesta u Stokholmu na kojem su pristalice Radničke partije Kurdistana obesili Erdoganovu lutku.
Ako se Moskva pita u Soledaru su preostali “džepovi otpora”, ali je veći deo grada pod njihovom kontrolom ruskih trupa. Zauzimanje Soledara je važna etapa i kako ocenjuju ruski eskperti, time će biti presečena linija ukrajinske odbrane i putevi za snabdevanje ukrajinske vojske.
“Ogroman posao je urađen u Soledaru. Pamtićemo heroje koji su izgubili živote. Zauzimanje Soledara nije razlog da se zaustavimo i trljamo ruke. Glavni posao tek predstoji”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinska verzija je drugačija. Ne priznaje poraz saopštavaju da Rusija gomila trupe kod Soledara i nastoji da preuzme statešku inicijativu. Voldomir Zeelenski ponavlja da ukrjainska vojska drži svoje položaje u Soledaru i da ruske trupe nastvaljaju da trpe “velike gubitke”.

Načelnik Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko tvrdi da je nastotine civila i dalje zarobljeno u Soledaru.

U gradu bogatom rudnicima soli, sa nešto više od 10 hiljada stanovnika pre rata, vode se ulične borbe.

U Rusiji se mnogo očekuje od Valerija Gerasimova, novog komandanta združenih snaga angažovanih u Ukrajini. Na Zapadu ga zovu glavnim ideologom “hibridnog rata”. Iz Kremlja poruka onima kojima je cilj, kako kažu, da po svaku cenu nanesu štetu Rusiji.

“Ponavljamo da su američko i drugo zapadno oružje legitimne mete za napad ruskih oružanih snaga. Ako se Zapad pravi da ne zna za to, to je njihov problem”, naglašava portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Berlin jača podršku Ukrajini, planira da ranije obećana oklopna vozila za transport pešadije isporuči do kraja marta.

Sa druge strane, Švedska je na svom putu ka članstvu u NATO-u, čini se, napravila korak unazad.

Tursko Mnistarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor švedskog ambasadora zbog protesta u Stokholmu na kojem su pristalice Radničke partije Kurdistana (PKK), obesili lutku Redžepa Tajipa Erdogana.

Švedska traži odobrenje Turske za članstvo u NATO-u, za šta se, zajedno sa Finskom, prijavila nakon početka rata u Ukrajini. Sa druge strane, Ankara zauzvrat zahteva od od dve skandinavske zemlje da suzbiju kurdske grupe koje smatra “terorističkim”.

Izvor: rts, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije