loader image

U Turskoj se danas održavaju predsednički i parlamentarni izbori

Građani Turske počeli su da glasaju na današnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se smatraju jednim od najznačajnih u 100-godišnjoj istoriji moderne Turske i koji predstavljaju najveći izazov za 20-ogodišnju vladavinu aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Birači će novog predsednika birati između Erdogana, koji traži reizbor, glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, kome predizborne ankete daju blagu prednost, i Sinana Ogana, prenela je Anadolija.

Muharem Indže, još jedan predsednički kandidat, povukao se iz trke u četvrtak.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdogan suočava sa najvećim izazovom tokom svoje karijere i da Kiličdaroglu vodi u predizbornim anketama, preneo je Rojters.

Erdogan je juče održao svoj poslednji predizborni skup u Istanbulu, optužujući opoziciju da radi sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na tome da ga sruši.

Kampanja predsednika Turske tokom prošlog meseca bila je fokusirana na postignuća vlade u odbrambenoj industriji i infrastrukturnim projektima. Jedna od njegovih ključnih tvrdnji je da opozicija prima naređenja sa Zapada, i da će im se klanjati i ispunjavati njihove želje ukoliko pobedi.

Erdogan je, takođe, kritikovao Kiličdaroglua zbog njegovih komentara o Rusiji, nazivajući Moskvu važnim partnerom Turske.

„Rusija je jedan od naših najvažnijih saveznika, kada je reč o poljoprivrednim proizvodima“, rekao je on.

Kiličdaroglu, 74-ogodišnji bivši državni službenik, nije održao juče miting, ali je posetio Ataturkov mauzolej u Ankari. Pratila ga je gomila pristalica, koji su nosili karanfile koje su položili na njegov grob.

Inače, Kiličdaroglu je izjavio da će, ako pobedi na izborima, održavati dobre veze Ankare sa Moskvom.

U nedelju su demonstranti bacili kamenje na gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, člana glavne opozicione Republikanske narodne Partija (CHP) koji će biti potpredsednik, ako Kemal Kiličdaroglu pobedi na predsedničkim izborima.

Narednog dana, na drugoj strani Turske u zapadnom gradu Jedrenu, Erdogan je optužio opoziciju da je pro-LGBT i da staje na stranu terorista.

Analitičari navode da je on pojačao retoriku u pokušaju da pridobije konzervativne i nacionalistički orjentisane birače.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja.

Za glasove birača boriće se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.

Birači će izabrati i novi parlament, a kako navode analitičari, i tu će se voditi tesna trka između „Narodnog saveza“, koji se sastoji od Erdoganove konzervativne Partije pravde i razvoja (AKP), Partije nacionalističkog pokreta MHP, Partije velikog jedinstva (BBP) i Partije novog blagostanja i Kiličdarogluove Nacionalne alijanse koju su formirale glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Dobra stranka (IYI Partija), Partija Felisiti, Partija budućnosti, Partija demokratije i napretka (DEVA) i Demokratska partija.

Glasanje za predsedničke i parlamentarne izbore u Turskoj trajaće do 17 časova. Pravo glasa ima više od 64,1 miliona birača koji će iskoristi biračko pravo u Turskoj i inostranstvu.

 

 

 

Izvor: tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije