loader image

U Srbiji sutra republički, pokrajinski, izbori u Beogradu i 64 gradova i opština

U Srbiji se sutra održavaju izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 opština i gradova uključujući Beograd.

Na 8.273 biračka mesta svoje pravo može da iskoristi 6.500.666 upisanih birača.

Biračka mesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Za parlamentarne izbore građani će se opredeljivati za jednu od 18 izbornih lista na kojima je predloženo

2 817 kandidata za 250 mesta u parlamentu.

Za Skupštinu Vojvodine takmiči se 13 izbornih lista za 120 poslaničkih mesta, a za Skupštinu Grada Beograda 14 izbornih lista za 110 odborničkih mesta.

Srbi sa Kosova i Metohije glasaće na biračkim mestima na jugu centralne Srbije – u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Osobe koje na dan glasanja budu na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije mogu da glasaju na ukupno 36 biračkih mesta u više opština.

Biće otvorena i 29 biračka mesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a upisano je 8 543 birača.

Srpski državljani koji žive u inostranstvu mogu da glasaju u 35 zemalja na 81 izbornom mestu, a upisano je 39 270 birača. Zbog razlike u vremenskim zonama u SAD, Kanadi, Portugaliji i Velikoj Britaniji glasa se danas.

Izborna tišina traje do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20.00 časova.

U vreme predizborne tišine na javnim skupovima, u elektronskim i štampanim medijima ne smeju se objavljivati procene rezultata izbora, javno predstavljati kandidati za narodne poslanike, njihovi programi i slično, a ovo se odnosi i na portale koji su registrovani kao mediji.

Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak, a može da glasa samo uz važeću ličnu kartu ili pasoš. Poželjno je, ali nije obavezno, predati i poziv za glasanje.

Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

Svi birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće ili na nekom drugom mestu ako obaveste birački odbor najkasnije do 11.00 časova na dan glasanja.

Birač koji nije u stanju da sam popuni glasački listić, ima pravo da na biračko mesto povede pomagača koji će umesto njega popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi.

Glasa se lično i to tako što se zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju pojedinac želi da glasa.

Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona ili drugih sredstava komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

Izbore će pratiti 5.587 posmatrača, a u pitanju je devet domaćih udruženja i 25 međunarodnih organizacija i stranih država.

Lokalna izborna komisija u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta donosi za sva biračka mesta koja se nalaze na njenoj teritoriji zbirni izveštaj o rezultatima glasanja, a zbirni izveštaj o rezultatima glasanja u inostranstvu donosi RIK.

Republička izborna komisija u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja donosi i objavljuje za sva biračka mesta ukupan izveštaj o rezultatima izbora.

Za ulazak u skupštinu i osvajanje poslaničkih mandata potrebno je da se pređe cenzus od tri odsto, a stranke i koalicije nacionalnih manjina u raspodeli mandata učestvuju i ako osvoje manje od tri odsto.

Prema zakonu o izboru narodnih poslanika, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Rok za formiranje Narodne skupštine je 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, dok je rok za formiranje nove vlade 90 dana od formiranja Narodne skupštine.

Ovo će biti 14. parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a deveti vanredni.

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije