loader image

U Nišu obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Intoniranjem himni Republike Srbije „Bože pravde“ i Republike Srpske „Moja Republika“ počela je centralna manifestacija u hali Čair u Nišu, povodom proslave 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predstavnici Vlade Srbije i brojni zvaničnici, kao i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik i predstavnici Narodne skupštine i Vlade Srpske, prisustvovali su obeležavanju današnjeg zajedničkog praznika. Kao i prethodnih godina, proslavi je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije koji se prvi obratio prisutnima rečima:

„Danas dižemo našu trobojku u ime Boga i za spasenje naše, za spas našeg, ali i svih naroda koji sa nama žive što jemči dvoglavi orao sa štitom“ – izjavio je Porfirije. Patrijarh je naglasio da se raduje što je opet sa srpskim narodom u Nišu. Takođe, dodao je da „jedinstvo nije ograničeno međama i prostornim granicama, ono nema ni vremenske okvire, jer nije ograničeno samo savremenim trenutkom, nego je dijahrono i da se proteže kroz istoriju, jer mi pravoslavni hrišćani smo kroz molitvu, ljubav i tradiciju u jedinstvu sa svim našim precima“. Obraćanje je završio rečima svetog vladike Nikolaja: Vera večna, vera slavna, vera naša pravoslavna, živeli i srećan i blagosloven nam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – istakao je Porfirije.

Potom se prisutnima obratio Milorad Dodik: „Pre četiri godine smo odlučili da obeležavamo današnji dan na inicijativu predsednika Vučića. Moj narod u Srpskoj i ja pripadamo srpskom narodu i uporno žele da nas razjedine, da nam uskrate srpski nacionalni identitet. Srbi su kroz istoriju naivno verovali kada smo oslobađali ove prostore i narode, da će nam drugi biti zahvalni. Srbi su uvek prvi stali da brane slobodu naroda i čovečanstva i opet, svetu nismo bili dobri. Srbi moraju biti jedinstveni, okupljeni oko vlasti, okupljeni oko predsednika Vučića. Mi želimo da živimo sa drugima u miru, mir je ono što nama treba, ali isto tako mi ne smemo da se odreknemo nas, našeg identiteta, naše teritorije“ – rekao je Dodik. Obraćanje je završio rečima: Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija.

Na samom kraju svečane proslave prisutnima se obratio predsednik Srbije, Vučić koji je pozdravljen velikim aplauzom:

Teško je govoriti posle patrijarha srpskom i predsednika Republike Srpske. Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Mi, Srbi, smo uvek umeli da se razjedinjujemo i uvek su nas delili na bosanske Srbe, Srbe iz Crne Gore, Srbe iz Hrvatske. Regionu je važna jedna stvar, da je pravi Srbin onaj koji mrži Srpsku, mrzi Beograd i Srbiju. Mi možemo da živimo u različitim zemljama, ali imamo jednu nacionalnu zastavu, jedan jezik i ne stidimo se naše pripadnosti. Vi, zapadno od Drine i Dunava nemojte da nam oduzimete pravo da se zovemo Srbima.  Nas optužuju da pravimo veliku Srbiju i srpski svet. Mi nismo nikad prvi zaratili, ali za to ne postoji ni jedno izvini od strane međunarodne zajednice. Mi ćemo uvek biti remetilački faktor, jer oni ne razumeju našu slobodu. Slobodu koja znači da sami donosimo svoje odluke, da sami čuvamo svoje nebo i da sami branimo svoj narod. Mi, danas, ispunjavamo naloge našeg naroda, a vreme izdajničke vlasti je prošlo. Kada me pitaju odakle sam, a ja im kažem od svuda sam, gde ima srpskog roda. Mi ovde u Srbiji imamo različita mišljenja po mnogim pitanjima, ali moramo da budemo složni u interesima svoje zemlje, da je branimo i čuvamo.

U nastavku obraćanja, Vučić je istakao: Čuvati srpsku zastavu u svakom ratu bila je najveća čast i najveći ponos. Ona je naša dika, iza nje stojimo, uz nju se radujemo. Danas sam srećan što pevamo „Veseli se srpski rode“, što pevamo „Lazaricu“ i slavimo junake sa Košara. Hvala vam što volite Srbiju i što ljubite srpsku trobojku. Nikada nikome više nećemo dozvoliti da slomi srpski duh i jedinstvo. Vreme je da se mi Srbi, povezujemo i nisu granice te koje mogu da nam oduzmu, ni jezik ni zastavu, ni pismo, ni pripadnost istom rodu.

Obraćanje je završio rečima: Neka živi srpski narod, neka žive građani Srbije, neka živi naša trobojna zastava. Živela Srbija, živela Srpska.

Svečanost je završena intoniranjem pesme „Ovo je Srbija“.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije