loader image

Treća konferencija o elektromobilnosti u Novom Sadu

Sajam i konferencija „EV-Days“ (Electric Vehicles Days), održava se u Novom Sadu 14. i 15. septembra 2023. godine u Master centru Novosadskog sajma. Organizatori događaja su kompanija Ninamedia, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a medijska kuća RTS je medijski pokrovitelj. Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

– Grad Novi Sad je u velikoj meri okrenut primeni novih tehnologija. Prednost našeg Grada jeste i činjenica da imamo jedan od najboljih i najvećih Univerziteta, a tu bih posebno izdvojio Fakultet tehničkih nauka. Novi Sad je poslednjih godina poznat po unapređenju javnog prevoza, kako po ulaganju u sama vozila tako i u razvoj smart aplikacije i elektronske naplate. Aplikacija NS smart kao i Platforma TvojGrad, te nabavka 10 električnih autobusa, koji u našem gradu saobraćaju od pre par meseci, u direktnoj je vezi sa svim našim aktivnostima kada je u pitanju mobilnost i pametna rešenja. Grad takođe posvećuje pažnju razvoju biciklističke infrastrukture, a samo u poslednjih 11 godina izgrađeno je oko 56 km novih biciklističkih staza, dok je 10 km trenutno u izgradnji. Jednako je važno istaći da je Novi Sad 2021. godine pokrenuo akciju podrške građanima za kupovinu bicikla kao ekološki poželjnog prevoznog sredstva. Кao deo porodice Zelenih gradova u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pred nama je niz aktivnosti u skladu sa Akcionim planom. Pored navedenih aktivnosti Grad Novi Sad je u prethodnom periodu uz podršku Кorejske Vlade, obezbedio izradu Studije predizvodljivosti implementacije integrisanog Smart City Centra za Novi Sad – izjavio je gradonačelnik Đurić.

Ministarka Đedović Handanović je izjavila da da je podsticanje elektromobilnosti važan element energetske tranzicije i da će doprinos električnih vozila biti značajan za dalje promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i da podaci Međunarodne agencije za energetiku pokazuju da je broj električnih automobila u svetu premašio 26 miliona u 2022, pet puta više nego 2018. Udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji automobila u svetu dostigao je 14 odsto, a u pojedinim razvijenim evropskim državama više od 50 odsto.

Кonferencijski deo događaja se sastoji i iz više interaktivnih panel diskusija predstavnika javnih institucija, vodećih stručnjaka iz oblasti energetike, informacionih tehnologija, nauke, elektromobilnosti i električnih vozila iz Srbije i inostranstva.

Gradonačelnik Đurić je uzeo učešće u okviru panel diskusije „Pametni gradovi budućnosti – vizije budućnosti i tehnologija koja to omogućuje“ u kojoj su učestvovali i gradonačelnici Кranja i Trebinja, kao i predstavnik kompanije Schneider Electric, koji su istakli da ovo jedan od perioda najvećih promena u gotovo svim industrijama, a pomenuti su projekti i aktivnosti u domenu pametnih gradova i pametne mobilnosti u gradovima, kao i koji su direktni benefiti iz istih, kako za građane tako i za efikasnost samih gradova i lokalnih zajednica.

Sastavni deo događaja, bio je i izložbeni deo proizvođača vozila, uvoznika eletrovozila i delova za eletrična vozila. Učesnici su bili državne, lokalne i regionalne institucije i privatne kompanije, istaknuti pojedinci i stručnjaci.

Ministarka rudarstva i energetike posetila Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se u Gradskoj kući sa ministarkom rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Dubravkom Đedović Handanović.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim i budućim ulaganjima u oblast unapređenja energetske efikasnosti i upotrebe sistema sa obnovljivim izvorima energije, kao i o projektima unapređenja energetske efikasnosti u javnim domaćinstvima i javnim zgradama.

Ministarka Đedović Handanović i gradonačelnik Đurić usaglasili su se da su energetska stabilnost i energetska održivost među najvažnijim pitanjima u ovom trenutku kako u svetu, tako i u našoj državi.

Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata u 21 lokalnoj samoupravi, a jedan od projekata koji je podržan je i energetska sanacija OŠ „Branko Radičević“ u Novom Sadu, gde ukupna investicija iznosi oko 63 miliona dinara, a po izboru izvođača, radovi će početi veoma brzo.

Na sastanku je bilo reči i o programu energetske sanacija porodičnih kuća i stanova, za koji u Novom Sadu vrednost projekta iznosi oko 70 miliona dinara, te da se uskoro očekuje se da Grad raspiše javni poziv za građane, koji će uz subvencije države države i lokalne samouprave unaprediti efikasnost u svojim domovima.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o pripremama za grejnu sezonu, planovima za modernizaciju sistema daljinskog grejanja u Novom Sadu, koji bi podrazumevao i uvođenje obnovljivih izvora energije, kao i o olakšicama za struju, gas i grejanje koje građani mogu da ostvare sticanjem statusa energetski ugroženih kupaca.

Grad Novi Sad, kao odgovorna lokalna samouprava, već duži niz godina sprovodi aktivnosti na unapređenju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije, a u skladu sa Zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije Grad Novi Sad je, kao obveznik sistema energetskog menadžmenta, doneo je trogodišnji Program energetske efikasnosti za period 2022-2024. godine.

Racionalno korišćenje energije i povećana upotreba obnovljivih izvora energije doprinose smanjenju emisije gasova staklene bašte, ublažavanju klimatskih promena i unapređenju kvaliteta životne sredine, što predstavlja odgovoran pristup upravljanju energijom i bezbedan put ka održivom razvoju Grada.

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije