loader image

TESLINA SVETLOST SIJA KROZ VEČNOST: Životne navike našeg genija

„Zašto preopteretiti telo koje nas služi? Jedem dva puta dnevno i izbegavam sve namirnice koje stvaraju kiselinu.

Spavanje? Ja, retko kada spavam..Nekada odspavam sat vremena. Povremeno, ipak, na svakih par meseci, odspavam po 4 do 5 sati. Onda se probudim u potpunosti napunjen energijom, kao baterija.“ Ovako je govorio čuveni naučnik po pitanju ishrane i spavanja, a složićemo se da je On bio drugačiji i poseban u svemu što je radio.

Nikola Tesla je živeo punih 87. godina i do svoje duboke starosti je radio na projektima pun energije. Postavlja se pitanje, šta je to što mu je dalo energiju i snagu, a odgovor pronalazimo u ranoj mladosti našeg naučnika. On je smatrao da je stanje našeg tela i duha u starosti, posledica kako smo živeli u mladosti. Tesla je živeo bez poroka i rano je spoznao da odricanje od strasti i apetita vode do mirne starosti. Njegova vrlina je bila besprekorna disciplina i fokus na težak rad koji je išao u skladu sa njegovim temperamentom. Zauzeo je stav da čovek sam sebi šteti i dovodi u situaciju da nije produktivan, lošom ishranom i mislima.

Davne 1933. godine Tesla je u svom intervjuu pričao o načinu ishrane, a njegova shvatanja onoga vremena, u skladu su sa današnjim pristupom zdravom načinu život.

Po njemu, ljudi previše jedu, skloni su prejedanju i pogrešnom izboru namirnica. Na njegovom meniju nije bilo mesa, čak je i ribu izbegavao, a voleo je da pije dosta vode, mleka i da jede krompir i pirinač. Smatrao je da šećer u manjim količinama ne može da bude štetan, a da ga najviša ima upravo u voću. Njegova ishrana bila je izbalansirana, podrazumevala je dva obroka, ručak i večeru, uz zaključak da hranu treba dobro sažvakati, jer tako pomažemo probavnim organima. Tu se nije zaustavio. Takođe, bavio se fizičkom aktivnošću, omiljena disciplina mu je bilo pešačenje. Svakoga dana prelazio je najmanje 10 kilometara i to ga je, kako je govorio, držalo u dobrom stanju. Pored jakog tempa života koji je vodio tokom dana, veče nije ostavljao za odmor i spavanje. Spavao je tek dva sata i kako je i sam kazao: „Kad spavam, spavam dobro, umetnički, jer je spavanje umetnost kao i duboko disanje koje se mora naučiti. To je jedna od tajni Istoka, koja za mene nije tajna. Posle svakog spavanja, ma koliko kratkog, moram izvoditi telesne vežbe da bih uravnotežio novodobijenu životnu snagu.“

Nikola Tesla je pomerio sve granice čovečanstva. On je čovek od koga se i danas dosta uči. Jaka mentalna snaga i zdravlje, bili su mu saveznici ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Velika naučna dostignuća postigao je upravo odricanjem, radom i strpljenjem.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije