loader image

TESLINA SVETLOST SIJA KROZ VEČNOST: Uručenje Edisonove medalje

Nikola Tesla, iako je bio genije od čoveka koji je živeo ispred svog vremena, nije mu pošlo za rukom da starost dočeka u miru i blagostanju. Negde u petoj deceniji života suočio se sa ozbiljnim finansijskim problemima. Borio se da sačuva krov nad glavom, potom je dobio sudski poziv zbog neplaćenog poreza. Situacija u kojoj se našao bila je posledica silnim nepravdi koje su učinjene prema njemu.

Čovek koji je stvorio savremeno doba električne energije sa svim prednostima za ljude, industriju i svet, čovek koga su zaobišle počasti i nagrade dok su se drugi uspešno komercijalizovali, čovek koje je primio premalo priznanja za svoje izume, od kojih su takođe drugi izvlačili dobit, ipak nije ostao sam. Nova generacija naučnika, Teslu je smatrala naučnikom iznad svih drugih, te je Berend, ugledni inženjer osmislio kako da se ispravi nepravda prema Tesli. On je predložio Američkom institutu elektroinženjera da Tesli dodele nagradu „Edisonovu medalju“. Saradnici su se složili, međutim trebalo je nagovoriti pronalazača silnim izuma, Nikolu Teslu, da je prihvati. Jer On ne želi „Edisonovu medalju“. On je neće prihvatiti.

Nikola Tesla i Tomas Edison, bili su veliki izumitelji svog vremena, a netrpeljivost između njih, u naučnim krugovima je svima bila dobro poznata. Tesla je kroz svoj životni vek gledao isključivo očima nauke, dok je Edison posmatrao iz perspektive biznismena. Kada je došao u Ameriku, prvo se zaposlio kod Edisona. Uložio je svoje znanje i energiju, da bi na kraju ostao uskraćen za adekvatnu nagradu koja mu je bila obećana. Tesla je dao otkaz, ali tu nije bio kraj „ratu struja“ između njih. Edison se služio brutalnim i neetičkim sredstvima kako bi omalovažio i osujetio Teslin uspeh i pronalaske na svim poljima. Edison je bio tip čoveka koji je umeo da prepozna i iskoristi svaku poslovnu priliku koja mu se ukazala, osoba patološke ambicije i epske upornosti. Po svaku cenu je želeo da sačuva reputaciju za sebe i svoje izume.

Berendu nije bilo lako da ubedi Teslu da primi „Edisonovu medalju“ i tek nakon par odbijanja, prihvatio je poziv. Svečana dodela Edisonove medalje odigrala se 1917. godine. Na toj gala priredbi, Tesla je zračio jednako snažno kao u mladosti. Svi su osećali harizmatičnu prisutnost tog čoveka. Veče je bilo ispunjeno emocijama. Predsednik Američkog instituta je održao snažan govor gde je istakao sve Tesline zasluge, zatim je Berend kazao prisutnima, kada bismo iz industrijskog sveta uklonili rezultate rada gospodina Tesle, točkovi industrije bi prestali da se okreću, zaustavila bi se električna vozila i vozovi, a naši bi gradovi bili u mraku. Konačno, nakon toliko decenija ispravljena je nepravda i nagrada je otišla u prave ruke, a baš u tom momentu, kada se Tesla nalazio u finansijskom kolapsu, i bila mu je potrebna. Za kraj večeri, govor je održao i Tesla, počasni gost. Dočekan je uz veliki aplauz i u sebi je pronašao snage da dostojanstveno progovori o Tomasu Edisonu i da mu oprosti nakon toliko godina. Njegov govor je potrajao znatno duže nego što su inženjeri očekivali.

Kada se priča s Edisonovom medaljom završila, Tesla se ukrcao na voz za Čikago i ostatak godina posvetio naporima da razvije čitav niz različitih izuma, ne samo  Americi, nego i u Kanadi Meksiku.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije