loader image

TESLINA SVETLOST SIJA KROZ VEČNOST: Proslavio je 75, a voleo ga je ceo svet

Veliko ime svetske nauke, Srbin Nikola Tesla, rodio se 10. jula 1856. godine, a napustio je ovozemaljski život kada mu je bilo 87. godina. Ovi podaci iz lične karte našeg naučnika su nam poznati i svake godine se setimo datuma njegovog rođenja, ali da li nam je poznato da li je Tesla voleo rođendane i kako ih je proslavljao?

Mnogi ljudi ne vole da slave rođendan, neki odlučno kažu „ne“ proslavama, a neki zbog porodice i prijatelja ipak prirede zabavu. Postoji mnogo razloga zašto neko ne voli da slavi dan kada je došao na ovaj svet, a Nikola je bio jedan od njih koji rođendanu nije davao na značaju. Pošto je rođen u ponoć i nikad nije bio siguran koji bi datum trebalo da smatra  rođendanom, Tesla ih obično uopšte nije slavio. Oni su jednostavno prolazili i sve dok se osećao dobro, svoje godine ne bi ni primetio. Bio je ponosan na činjenicu da je dobrog zdravlja i da ima telesnu kilažu kao onaj student u periodu studiranja.

Međutim, u zrelijim godinama javila mu se želja da nadoknadi propušteno, te je počeo da obeležava rođenda i svaki od njih je bio dobar povod za proslavu sa novinarima i fotografima. Pošto je on bio ime svetskog glasa, kretao se u visokim krugovima Amerike, tako da ne čudi činjenica ko je sve viđen na njegovoj rođendanskoj proslavi. Imao je svoj stil proslave, nisu bile u pitanju klasične zabave, nego je okupljanja koristio da obelodani velike izume i iznese predviđanja do mile volje. Sve to je nailazilo na oduševljenje gostiju, koji su pomno slušali svaku njegovu reč.

To nije sve, u istoriji je ostalo zabeleženo da je posebno upečatljivu rođendansku proslavu Tesli pripremio Svizi i to za njegov 75. rođendan. Svizi je bio Teslin prijatelj i povučeni mladi pisac naučnih dela. Pisao je vrlo zanimljive članke za različite časopise koji su postigli veliki uspeh. Tesla je za njega bio junak. Svizi je shvatio pronalazačev značaj u istoriji nauke i bolela ga je hladnoća javnosti prema Tesli. Zbog toga je odlučio da nešto preduzme. Njegova ideja koju je i realizovao, prepričava se i dan danas. Nije ostala samo u Teslinom sećanju kao jedna od mnoštva rođendanskih proslava. Ova proslava je bila drugačija.

I tako je 1931. godine za Teslin 75. rođendan zatražio od poznatih naučnika i inženjera širom sveta da svojim prilogom učestvuju u proslavi i pristigla je bujica čestitki i počastih pisama posvećenih Tesli. Među onima koji su se odazvali našlo se i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade koji su Tesli sa poštovanjem i zahvalnošću odali priznanje za nadahnuće njihovim naučnim karijerama, jer Tesla je mnogima bio inspiracija. Tako je nastao Spomenar koji se danas čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Simbolično u skladu sa brojem godina, Svizi je imao zamisao da 75 Teslinih savremenika napišu čestitku, međutim, u Spomenaru se na kraju našlo 73 čestitke, jer su dve osobe odbile Svizijevu molbu. U pitanju su kelner Oskar, koji je kao razlog naveo da ne želi da govori o živim gostima, a drugi je bio Mihajlo Pupin. Kakav je odnos Tesla imao sa Pupinom saznaćete u nekom od narednih nastavaka priče o velikom naučiku.

Ličnosti koje su odale priznanje Nikoli Tesli i upisale se u Spomenar su: svi dotadašnji predsednici Američkog instituta za elektroinženjere, Artur Holi Kompton, Li de Forest, Dr Berend, V.H.Brag, Grof fon Arko i drugi. Činilo se da nije upoznat sa stepenom Teslinih zasluga, ali veliko ime Ajnštajn je uputio svoje najbolje želje i čestitao Tesli na doprinosu na polju struje visoke frekvencije.

Sve novine i časopisi širom sveta tim povodom su pisali o Tesli. Ostala je zabeležena i Teslina reakcija na trenutak predaje ukoričene čestitke. Teslu je poklon iznenadio, ali se držao da ga ne savladaju emocije. Iako je progunđao da mu nije preterano stalo do komplimenata osoba koje su mu se čitavog života suprostavljale, njegov prijatelj Svigi osetio je koliko mu je potajno drago zbog tolikih prizanja.

Dan rođenja Nikole Tesle postao je i zvanično praznik u kanadskoj provinciji Ontario, a u južnobanatskom selu Jabuka, dan rođenja genija se obeležava kao praznik. Dan nauke, u Srbiji se svake godine obeležava 10. jula. Datum je sa namerom određen. Ova manifestacija se vezuje za rođendan slavnog srpskog naučnika, Nikole Tesle.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije