loader image

TESLINA SVETLOST SIJA KROZ VEČNOST: Prijateljstvo Nikole Tesle i Marka Tvena

Kažu da je sudbina svakog čoveka određena prilikom rođenja. Svako je rođen za nešto, ima svoje ciljeve koji ga vode kroz život, temperament i talenat. Ali, na tom životnom putu, svim ljudima je potrebna podrška i prijateljstvo. Ni jedno prijateljstvo nije slučajno. Sa prijateljima delimo i dobro i zlo, interovanja i poglede na život. Naš junak Nikola Tesla, iako je bio prvenstveno posvećen nauci, kao socijalno biće, njegov život su obeležili prijatelji, a među njima se istakao čuveni američki pisac Samjuel Klemens, poznatiji pod pseudonimom Mark Tven.

Teslin život je do današnjeg dana uglavnom ostao enigma, a o činjenici ko mu je bio prijatelj u dalekoj Americi, svedoče zapisi koji se čuvaju u muzeju „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Kao dete, Nikola je bio radoznao i provodio vreme čitajući knjige. Nakon završetka Gimnazije teško se razboleo od kolere i u jednom od samrtnih trenutaka u kojem su misili da mu nema spasa, upravo knjige su bile njegov lek i put ka oporavku. Ležeći u bolničkoj postelji dobio je nekoliko tomova čuvenog Marka Tvena, kojima duguje čudesni oporavak. Više od dve decenije kasnije, desio se sudbonosni susret sa piscem čija su dela zacelila njegove rane. Nikola Tesla je stajao ispred Marka Tvena na tlu Amerike.

Kako je sve počelo?

Kada je Nikola Tesla stigao u Ameriku 1884. godine, Tven je već bio poštovan pisac. Susret dvojice genijalaca desio se 1889. godine u jednom njujorškom klubu za džentlmene koji su obojica posećivali. Mark Tven je čuo za Teslu i bio je fasciniran tehnologijom i električnom energijom, a Tesla je već pri prvom susretu doveo pisca do suza, prepričavajući mu kako i kada su se oni upoznali, misleći na bolničke dane koje je provodio čitajući njegova dela. Pisac Tven je dugo imao problema sa varenjem, a Nikola Tesla je smatrao da može da mu pomogne. Pozvao ga je u svoju laboratoriju i rekao mu da stoji na platformi dok pokrene svoj visokofrekventni oscilator. Oko 90 sekundi, prema priči, Tven je otrčao do toaleta. Da li je ovaj Teslin pomalo nekonvencionalni metod lečenja pomogao Tvenu, ne znao, ali nakon tog događaja njihovo poznanstvo je izraslo u prijateljstvo koje je trajalo do smrti pisca 1910.godine. Za pune dve decenije druženja, radili su zajedno na brojnim projektima, pomagali jedno drugom i Tesla je bio rado viđen gost u kući američkog književnika.

Nekoliko godina nakon smrti poznatog književnika objavljen je njegov roman „Tajanstveni stranac“. U njemu je Tven opisao Anđela koji sa neba silazi u malo austrijsko selo kako bi grupu dečaka podučio tajnama sveta. U ovom liku i otkrićima o kojima pričaju mnogi i danas prepoznaju Nikolu Teslu.

Dva velika čoveka svoga vremena osim genijalnosti, povezivalo ih je još nešto. Obojica su bili sanjari. Njih je spojila ljubav prema nauci i pronalascima. Vremenom su postali dobri prijatelji, puni međusobnog poštovanja i dubokog uvažavanja za rad i međusobni doprinos.

Nikola Tesla je bio svetski, a naš. Ispisani redovi su dokaz da je ime svog naroda proneo po svetu.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije