loader image

TESLINA SVETLOST SIJA KROZ VEČNOST: Izumi velikog naučnika

Nikola Tesla je jedan od najpoznatijih srpskih naučnika i pronalazača. Iako je veliki deo svoj života živeo u Americi, gde je i preminuo, polemike oko pitanja „čiji je On naučnik“, nema. Nikola Tesla je Srbin, rođan u Smiljanu, ceo svet je znao da je izuzetna ličnost, posvećena istraživačkom radu. Teslin život bio je podređen nauci i njegovi izumi, bili su njegova čeda.

Koliko je tačno Teslinih pronalazaka bilo, izlišno je govoriti. Neki izumi ostali su nepatentirani, a dobar deo zaveden je pod Teslinim imenom u američkom patentnom zavodu. U literaturi se pojavljuje podatak da je registrovano više od 700 patenata. Električni motori i generatori, prenos električne energije na velika rastojanja, radio i kalemovi s ogromnim varnicama – samo su deo nasleđa za koje možemo da zahvalimo Nikoli Tesli

Nikola Tesla se bavi elektrotehnikom u raznim oblastima. Neki od najpoznatijih izuma su: Teslin transformator (i generator) struja visoke frekvencije,  poznat kao Teslin oscilator; indukcioni motor (poznat kao asinhroni motor); teledirigovani čamac (čamac sa daljinskim navođenjem); sijalica; prenos električne energije na daljinu bežičnim putem. Svakako, najveći doprinos elektrotehnici je iz oblasti energetike. Tesla je izmislio neizmeničnu struju.

Za izume koje smo nabrojali se čulo i verujemo da vam je poznato čije ime nose, ali postoje i izumi za koje nismo svesni da su proizvod Teslinog rada. U pitanju je: daljinsko upravljanje; roboti (Tesla je bio nazivan „ocem robotike“); električni motor; radio; neonsko osvetljenje.

Znatiželjnost i istrajnost našeg naučnika omogućila je da planeta zemlja sija poput Tesline večnosti. Za života ostavio je velika dela i dao veliki doprinos nauci i čovečanstvu.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije