loader image

TESLINA SVETLOST SIJA KROZ VEČNOST: Enigma Teslinog ljubavnog života

Od samog rođenja privivši ga na majčinske grudi, naš veliki naučnik Nikola Tesla imao je podršku i prijatelja za ceo život, u svojoj majci, Georgini Đuki. Majka je jedina ženska figura koja je stajala pored njega kroz život. Njena snaga, volja i neosporni talenat uticali su na put našeg Tesle da se ostvari kao ime u svetu nauke. Ako ste se pitali na koga je povukao istraživački gen, odgovor je u porodičnom stablu familije Budisavljević, iz koje dolazi majka Đuka.

Roditelji nam daju krila da poletimo u svet, a u tom letu tražimo životnog saputnika da pored njega ostvarimo svoj san i potomstvo. Međutim, Teslin san je bila nauka. Njegova čuvena rečenica je glasila: „Ja sam se odavno venčao sa naukom“.

Prava je misterija svih ovih godina, da li se naš srpski naučnik emotivno vezivao i ko mu je u san dolazio? Činjenica je da se On nikada nije oženio, a po istraživačkom radu brojnih autora iz Amerike i svih krajeva sveta, odrekao se emotivnog života i strasti prema ženama, jer je osetio da njegovo biće koje prvu ljubav proživljava kroz nauku, ne može biti podeljeno. Ili nauka ili žena. Iz tih razloga ostao je večiti neženja.

Visok, stasit, mlad, naočit, gospodin kako u svom odevanju tako i u manirima, bio je rado viđen gost u najvišim krugovima američkog društva. Momak sa Menhetna, poželjni neženja, bio je san mnogih obrazovanih dama koje su ga okruživale. Sam Nikola Tesla je voleo da vidi lepu, urednu i učenu ženu. Jedna od njih koja je uspela da mu privuče pažnju bila je operska pevačica, Lilijan Nordika. Njih dvoje imali su poseban prijateljski odnos, velike planove koji se igrom sudbine nikada nisu ostvarili. Njegovu platonsku ljubav odnela je bura. Lilijan je na putu za Ameriku iz daleke Australije doživela brodolom na kojem se razbolela i daleko od kuće i Tesle preminula.

Tesli je u mesecu junu 1895.godine stiglo pismo od njegovog prijatelja, Laze Kostića u kome mu je nudio ženidbu i brak sa Lenkom Dunđerski. Lepa Lenka je bila i ostala neostvarena ljubav velikog pesnika Laze Kostića. Razlog Kostićevog provodadžisanja je u želji da izgna iz svojih misli i snova, ćerku svoj prijatelja. Amerika, budući daleka zemlja u kojoj je boravio njegov prijatelj Tesla, učinila mu se kao odlično rešenje. Međutim, do braka nije došlo. Kategorički su i Lenka i Tesla, koji se nikada nisu upoznali, odbacili ideju.

Na vrhuncu svoje slave, Nikola Tesla se sprijateljio sa Robertom Džonsonom, pesnikom i novinarom kao i sa njegovom suprugom, Ketrin. Gospođa Ketrin bila je lepa i pronicljiva žena, koja je zajedno sa suprugom, dve decenije negovala prijateljstvo sa najvećim umom svih vremena. Iz dnevnika koji je ostao iza nje, javnost je saznala da se u njoj krila neugasiva ljubav prema prijatelju njenog muža. Ketrin je Teslu volela do smrti, ali onako istinski, platonski. Između njih se nikada nije zapalila vatra na javi, ali u snovima je neprestano gorela. Dokaz svoje skrivene i tihe ljubavi, Ketrin je ostavila u pismima i svom zavetu na samrti, sa poslednjom željom koju je uputila svom suprugu, Robertu, a ona je glasila: Čuvaj mi, Teslu.

„ U stalnoj samoći, um postaje oštriji. Da bi se mislilo i pronalazilo, nije potrebna velika laboratorija. Ideje se rađaju u odsustvu uticaja spoljašnjih uslova na um. Tajna pronalazaštva je u samoći“ – Nikola Tesla. Iz navedenih redova možemo zaključiti zašto je blistavi um 19 i 20. veka umro u samoći. Nikola Tesla je voleo žene i divio im se. Smatrao je sebe nedostojnim njihove ljubavi i pažnje, jer u svom naučnom zanosu ne bi bio spreman na još jednu žrtvu. Međutim, pred kraj života doživeo je ekspanziju pojave zvane „feminizam“, gde je predvideo mračnu budućnost sveta zbog ženske pozicije u društvu i umanjivanja muške uloge u istom.

Nikola Tesla je nama podario svetlost, a za sebe je doneo odluku da ostari sam u tami.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije