loader image

Svim penzionerima pored povećanja penzija i 20.000 dinara u novembru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predstavnicima Narodne skupštine na donetim zakonima i rebalansu budžeta i naglasio da Srbija ima neuporedivo bolje stanje u budžetu nego što je to planirano i očekivano, i najavio da će svi penzioneri u Srbiji krajem novembra dobiti 20.000 dinara.

„Srećan sam što sam potpisao važne i dobre zakone, dobar rebalans i važne zakone za lečenje naše dece. Mi imamo neuporedivo povoljnije stanje u budžetu nego što smo očekivali i planirali, i to je za nas od velikog značaja. U prvom delu trećeg kvartala i po svim parametrima od industrijske, poljoprivredne proizvodnje, građevinarstva pa i usluga mi verujemo da ćemo uspeti da dođemo do stope rasta BDP veće od 2,5 odsto u ovoj godini, uprkos lošijem početku godine uz bezbroj problema sa kojima smo se suočavali“, rekao je predsednik.

Vučić je objasnio da će to omogućiti i smanjenje stope javnog duga na kraju godine na tačno 50, 51 ili 52 odsto i ništa preko toga, što je, kako je rekao za našu zemlju izuzetno važno, posebno da po tom pitanju budemo bolji od najvećeg broja zemalja EU i regiona.

„Pozdravljam odluku da minimalna cena rada bude 402 evra, to je najviša u srpskoj istoriji, istovremeno za one neznalice koji govore `zamislite kako nas ubeđuju da postoje negativne strane minimalca` – pa naravno da postoje, samo što vi ništa ne znate o ekonomiji. Naravno da postoje, izgubićemo jedan deo radno intenzivnih preduzeća zato što će ići u zemlje u kojima su mnogo niži minimalci, ali ćemo nastaviti da privlačimo kapitalno intenzivna preduzeća“, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je stopa nezaposlenosti ponovo na najnižem nivou – tačnije 9,6 odsto i naglasio da su to te dobre i važne stvari, međutim dodao da ekonomija uvek zavisi od politike i od disciplinovanosti, odgovornosti.

„U skladu sa tim imam nešto što će obradovati 1.646.000 penzionera – kao što znate mi idemo na povećanje penzija od 1. oktobra, zatim i od 1. januara ali, mi smo doneli odluku da između 25. novembra i 5. decembra isplatimo po 20.000 dinara svakom penzioneru. Svaki penzioner mimo ovog povećanja od preko 21 odsto dobiće dodatnih 20.000 dinara i ja mislim da će to posebno obradovati penzionere sa nižim penzijama“, najavio je predsednik.

Vučić je rekao da će za to biti izdvojen ogroman novac, odnosno da je reč o trošku za državu od 285 miliona evra.

„Veliki novac, verujem da ćemo na taj način ne samo ispraviti sve nepravde kad `penzije nisu pratile plate` već pokazati kolika je naša briga prema penzionerima i pokazati šta je to što država može da vrati svojim građanima kada se ponaša odgovorno“, rekao je predsednik.

Vučić: Penzionerima 20.000 jednokratne pomoći između 25. novembra i 5. decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će između 25. novembra i 5. decemba svim penzionerima biti isplaćeno po 20.000 dinara i dodao da za građane pored toga ima još nekoliko dobrih vesti koje se između ostalog odnose na stanje u budžetu i minimalnu cenu rada koja će biti na najvišem istorijskom nivou.

„Mislim da će vest o jednokratnoj pomoći posebno obradovati penzionere sa nižim penzijama, nekima je to polovina, nekima četvrtina… to je ogroman novac“, rekao je Vučić i precizirao da je to 285 miliona evra trošak za državu.

„To je veliki novac, ali verujem da ćemo na taj način ispraviti, ne samo sve nepravde gde penzije nisu pratile plate, već pokazati kolika je naša briga prema penzionerima i šta država može da vrati građanima kada se država ponaša odgovorno, pošteno i pametno“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je došao da saopšti nekoliko dobrih vesti, a prva je da imamo neuporedivo bolje stanje u bužetu nego što smo očekivali.

„U prvom delu trećeg kvartala i po svim parametrima od industrijske, poljoprivredne proizvodnje, u oblasti građevinarstvu, pa i usluga … verujemo da će uspeti do stope rasta BDP veće od 2,5 odsto, uprkos lošijem početku godine uz bezbroj problema sa kojima smo se suočavali što će smanjiti stopu javnog duga na tačno 50, 51 ili 52 odsto, što je za našu zemlju. Značajno je da i po tome pitanju budemo neupredivo bolji o najvećeg broja zemalja EU i regiona“, rekao je Vučić.

On je takođe pozdravio odluku da minimalna cena rada bude 402 evra, „najviša u srpskoj istoriji“.

Predsednik je rekao da neznalicama po portalima poručuje da zna da će to uticati na to da izgubimo deo radno intenzivnih preduzeća koja će otići u zemlje sa nižim minimalcem, ali ćemo nastaviti da privlačimo kapitalno intenzivna preduzeća.

Stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou 9.6 odsto, rekao je on i dodao da ekonomija uvek zavisi od politike, od naše disciplinovanosti i odgovornosti.

Kao važno Vučić je naveo i činjenicu da je nivo investicija za prvih osam meseci dve milijarde i 753 miliona evra.

„Verujem da ćemo prevazići četiri milijarde ove godine i po tome biti najveći u regionu“, rekao je on.

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije