loader image

Kadeti Vojne akademije svečano promovisani u oficirski čin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na ceremoniji, tokom koje je u prve oficirske činove promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali i da će nastaviti da razvija svoju industriju.

Vučić je na početku obraćanja citirao Vojvodu Mišića, koji je rekao da se lako u ratu gubi glava, ali i da se jednako lako gubi i obraz.

„Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije, lepo je i časno služiti svojoj otadžbini. Ničeg lepšeg i časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak. U stvari, sećaćete se svog školovanja kao najlepših godina svog života i hvala vam na tome što ste odgovorno i ozbiljno pristupili tom poslu. Hvama vam što danas možemo mnogo toga da očekujemo od vas u budućnosti i što od vas možemo mnogo toga da tražimo“, rekao je Vučić.

Zahvalio im je što su i po snegu, suncu, kiši, vetru obavljali svoje nimalo lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred svega.

„Kada sam rekao teško vreme i veliko breme na vašim plećima, mislim na situaciju u svetu i regionu za koju nismo ni krivi ni dužni. Mi vojsku gradimo i vas smo školovali da biste bili odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen. Zato vojske i postoje. Zato ulažemo mniogo više nego ikada“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, životni standrad vojnika je danas mnogo bolji i veći.

„I neće vaši roditelji morati da brinu hoćete li da prežviljavate i da li ćete biti podstanari narednih 10, 20 ili 30 godina – nećete! Sve te probleme ćemo da rešavamo, ali ono što je za nas važno to je da vi znate da moramo uvek i u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo i sačuvamo svoju zemlju i otadžbinu“, istakao je Vučić.

Kaže i da nije lako nabaviti opremu i naoružanje.

„Nije nam lako ni da vas naoružavamo i opremamo, jer kad hoćemo da kupimo opremu na Istoku, ne možemo, jer nam ne dozvoljavaju ovi sa Zapada, kad hoćemo da kupimo opremu na Zapadu, ne možemo jer vas pitaju, a šta će vam to oružje i oprema. I šta ih briga što svakoga dana iz regiona možete da čujete kako bi hteli da vide Srbiju što slabiju i nije problem što se svi ostali naoružavaju, uvek je problem kada Srbija samo želi da bude odvraćajući faktor“, rekao je Vučić.

Poručio je da će Srbija dati sve da sačuva mir.

„Ali vi, dragi oficiri, uvek morate da znate da samo svojom snagom i svojom hrabrošću, marljivošću, odgovornošću i ozbiljnošću možemo svoju zemlju i svoj narod da sacuvamo i ne smemo da pokazujemo slabost i ne smemo da pokazujemo da su nas pobedili time što su nam napravili bezbroj birokratskih prepreka da budemo snažniji i jači“, rekao je Vučić.

Srbija će nastaviti da razvija svoju industriju, rekao je Vučić, i daće sve od sebe da „budemo svoj na svome i da nikome ne padne na pamet da Srbiju napadne“.

„I verujte mi na reč, bićemo sve jači, a mi jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo. Ne postoji oružje i oruđe koje vredi više od vaše pameti i od vaših srca“, rekao je Vučić.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću raport je predao načelnik Vojne akademije Srđan Blagojević ispred postrojenih ešalona Vojne akademije.

Vojnu akademiju završilo je 136 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Rektor Univerziteta brigadni general Boban Đorović rekao je da se Univerzite odbrane starao da kadetima pruži relevantna naučna znanja, vojna obrazovanja primerana oficirskom pozivu i zavidnu obučenost.

„Cilj nam je da svaki kadet i kadetkinja razvije svoje umne i fizičke sposobnosti do nivoa koji to zshteva prvi oficirski čin i preko toga – do maksimalnih mogućnosti svakog kadeta ponaosob. Sve to na osnovu akademskog i vojničkog“, rekao je Đorović.

Istakao je da Vojna akademija održava visok nivo naučno-istraživačeke delatnosti i posebno su ponosni što su kadeti učestovali na naučnnom skupu o vojnim naukama.

„Uveren sam da će oni će brzo činiti jezgro stvaralačke vojne misli i vojne prakse“, rekao je Đorović.

Rekao je da im je namera da Vojna akademije dodatno unaprede nastave vodeći neprekidno računa o potrebama Vojske Srbije.

„Vojno školstvo je dragoceni resurs jer formira budućnost vojne profesije“, poručio je Đorović.

Najboljim kadetima – potporučnicima Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić – predsednik Vučić je uručio sablje sa posvetom.

Jedan od najboljih kadeta Vojne akademije, sada potporučnik Đorđe Pešić, rekao je da su na Vojnoj akademiji naučili da nose teret najodgovornije i najlepše profesije, kao i da su spremni da preuzmu odgovornost za život svakog čoveka.

„U ime cele klase kažem da nam je bilo zadovoljstvo koračati tim putem. Pitanje časti za srpskog oficira srž je svih pitanja. Svako ko danas stoji u ovom stroju zaslužuje vaše poštovanje, jer je učen da zanemari svoje lične interese zarad opšteg dobra i jer su odlučni da ostaju uz svoj narod i budu svoji na svom“, poručio je Pešić.

Zatim je izvršen svečani defile najmlađih oficira VS.

Ceremonija je završena bacanjem šapki uvis novih oficira VS.

Program svečanosti uveličali su naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Reprezentativnog orkestra Garde.

Tokom održavanja manifestacije bio je zaustavljen saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine i u okolnim ulicama.

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije