loader image

SUTRA JE BOGOJAVLJENJE: U ponoć pogledajte u nebo i zamislite želju

Mesec januar kod pravoslavnih hrišćanja obeležava se brojnim praznicima, a u crkvenom kalendaru sutrašnji dan, 19. januar upisan je crvenim slovima u znaku imena – Bogojavljenje.

Danas se, uoči Bogojavljenja slavi zimski Krstovdan, 18. januara, kao sećanje na dan kada je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Prema Biblijskom predanju kada je Isus sa svojih 30 godina života došao kod Jovana Krstitelja da ga krsti, Jovan je u njemu prepoznao Mesija i pozdravio ga rečima: „Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni“.  Bogojavljenje je važan praznik u našoj pravoslavnoj veri, jer se smatra da su se u trenutku uvođenja u svet vere i hrišćanstva, krštenja, prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je takođe prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vere. Kako je zapisano, Duh Sveti je u obliku goluba sleteo na Sina Božijeg, Isusa, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: „Ovo je moj sin ljubljeni, koji je po mojoj volji“. U ovozemaljskom životu Isus je proveo još tri godine nakon krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od greha. U hramovima za sutrašnji praznik osveštava se Bogojavljenska vodica koja se smatra lekovitom, takođe se čuva u domu do sledećeg vodoosvećenja. Prema našim običajima, vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju drevnim pozdravom: “Bog se javi – Vaistinu se javi“

Sveta tajna Krštenja, predstavlja rađanje za novi život. Smatra se  početkom duhovnog života i vrši se samo jednom. Samim činom krštenja u vodi, simbolično rečeno sahranjuje se stari način života i počinje s novim životom koji je posvećen služenju Bogu. Krštenje i koraci koji vode do njega jesu način na koji Bog pomaže ljudima da steknu čistu savest koja se zasniva na veri u otkupnu žrtvu Isusa Hrista. Jedno od Isusovih učenja jeste da njegovi učenici treba da se krste.

U našem narodu ostali su brojni običaji koji su vezani za crkvene praznike, pa tako i za Bogojavljenje. Jedan od njih spada u najlepši narodni običaj koji i danas živi. Naime, tačno u ponoć otvaraju se nebesa i biće uslišene sve želje. U ponoć, pogledajte u nebo i iskreno poželite želju i ona će po predanjima biti ispunjena. Običaj se da se tokom dana suzdržavamo od većih radova, da nemamo loše misli , a post nije obavezan.

Jedan od običaja kojem se narod veseli je i plivanje za Časni krst. Sam čin ima više značenja, a jedan od njih je da plivači pokazuju čvrstu veru ka Bogu da mogu da isplivaju određeni put, jer ih na kraju čeka spasenje u vidu simbolike samog krsta. Potom, plivanje može da predstavlja primer svima nama da kroz životne probleme koje svi prolazimo, da ako se držimo Hrista i Boga, na kraju nas čeka krst kao simbol spasenja svih nas.

U Novom Sadu tradicionalno privanje za Časni krst poslednje dve godine nije bilo održano zbog epidemiološke situacije, a ove godine tradicija neće izostati i sugrađani će imati priliku da zaplivaju za bogojavljenski krst. Događaj će se održati 19. januara u 12 časova na reci Dunav u Sremskoj Kamenici. Prethodno će se održati liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj  Kamenici sa početkom u 9:30 h.

Portal Pobeda – info svim vernicima koji poštuju Julijanski kalendar čestitamo sutrašnji praznik Bogojavljenje, sa tradicionalnim pozdravom: Bog se javi!

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije