loader image

SRPSKA LISTA: Položaj Srba na Kosovu i Metohiji nikad gori

Potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je, povodom 15 godina jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, da je položaj Srba nikad gori i da je politika Prištine usmerena ka uskraćivanju i onih prava koja stoje u zakonima na Kosovu i Metohiji.

Jevtić je za RTS rekao da 15 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Srbi i dalje žive izolovani u svojim sredinama, uz veliku institucionalnu diskriminaciju, sa pravima građana drugoga reda, iako su im na papiru prava zagarantovana.

“Sve ono što se dešava od trenutka kada je Aljbin Kurti preuzeo vlast, usmereno je ka uskraćivanju i onih prava koja stoje u zakonima na Kosovu i Metohiji”, istakao je Jevtić.

Naveo je da je broj incidenata udvostručen otkako je Kurti premijer privremenih prištinskih institucija, što opisuje odnos aktuelnih vlasti u Prištini prema Srbima.

“Na centralnom nivou nema političkih predstavnika Srba, što takođe govori o odnosu. Sve to zaokružuje celokupnu sliku problema u kojem se Srbi danas nalaze i života u uslovima koji su nebezbedni, sa jako slabim ekonomskim perspektivama, a sve zbog činjenice da aktuelna vlast čini sve da Srbe unizi i stavi u što teži položaj”, kaže Jevtić.

Istakao je da dijalog ipak nema alternativu i da se mora razgovarati kako bi izbegli sukobe.

“Nažalost, sa druge strane, Kurti i vlada u Prištini nisu spremni za dijalog, jer je za njih dijalog nešto što će njima oduzeti, kako oni misle, neka prava”, naveo je Jevtić.

Ukazao je da su Srbi izloženi nepravednom pritvaranju, a da oni koji žele da povrate svoju imovinu bivaju optuženi za navodne ratne zločine.

“Uvek insistiram na tome da veliki deo odgovornosti ima međunarodna zajednica, koje ne bi smela da toleriše institucionalno nasilje nad Srbima na svim nivoima”, poručio je Jevtić.

On je potvrdio da se 80 odsto slučajeva nasilja nad Srbima dešava južno od Ibra, ali je ukazao da u Štrpcu nemaju problem sa lokalnim Albancima, već sa onima koji ne žive u toj opštini.

“Albanski narod prihvata retoriku koje je jako oštra prema Srbima. Konstantno se o Srbima govori kao o kriminalcima”, naglasio je Jevtić.

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, Jevtić kaže da je činjenica da je Vašington konačno uvideo da Kurti ne samo da nije spreman da formira ZSO, već nije spreman ni da obezbedi bilo koja prava srpskom narodu.

“Pozicija zvaničnog Vašingtona takva je da treba da se učini sve kako bi se izbegao bilo kakav sukob u ovom delu Evrope”, naveo je Jevtić, dodajući da neki u Evropi koji nisu deo EU, kao što je Velika Britanija, na drugačiji način pristupaju čitavom problemu.

Jevtić je rekao da je u SAD video odlučnost zvaničnog Vašingtona da ovoga puta zaista pristupi problemu na drugačiji način, dodajući da je siguran da postoje neki rokovi i da su vrlo odlučni o tome da se formira Zajednica srpskih opština.

Izvor: tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije