loader image

Srbija tuguje: trodnevna žalost u Srbiji

Spuštanjem zastava na pola koplja u ponoć je počela trodnevna žalost, zbog nezapamćene tragedije koja se odigrala u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu kada je život izgubilo osam učenika i radnik obezbeđanja.

Vlada Srbije donela je odluku da 5.6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

Treći maj 2023. godine, prvi školski čas tek što je počeo, užurbanim Vračarom začuli su se pucnji, jedan pa drugi. U OŠ „Vladislav Ribnikar“  9 života je zauvek zaustavljeno od strane učenika K.K. (13) koji ih je usmrtio ispaljivanjem više hitaca iz vatrenog oružja, a još šestoro đaka i nastavnica istorije su ranjeni. Tog dana Srbija je zanemela. Vlada Srbije je juče, 4. maja održala sednicu na kojoj je proglašen dan žalosti i usvojeno deset zaključaka i  niz mera povodom masakra u osnovnoj školi.

Dan žalosti se, prema zakonu, proglašava posle naročito teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi ili u slučaju smrti visokog funkcionera. Ako odlukom nije drugačije određeno, dan žalosti otpočinje u 0.00 sati dana koji je određen za dan žalosti, a završava se u 24.00 sata dana koji je određen za poslednji dan dana žalosti. Tokom trodnevne žalosti organi i organizacije ističu zastavu na pola koplja. Za vreme dana žalosti na javnim mestima, kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera. Takođe, mediji su dužni da programe usklade i umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prigodnu danu žalosti. Novinarsko-izdavčke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da da štampaju listove u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti.

Vlada Srbije i građani ovih dana su izrazili i izražavaju veliko žaljenje, saosećanje i podršku porodicama ubijenih. Do sada u novijoj srpskoj istoriji nije zabeležen zločin poput ovog o kojem ceo svet priča, a region zajedno sa našim građanima oplakuje žrtve.

 

Pobeda-info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije