loader image

Srbija danas slavi Dan državnosti

Danas, na praznik Sretenja, Srbija nizom manifestacija obeležava Dan državnosti i Dan ustavnosti u znak sećanja na dva najznačajnija datuma u istoriji Srpskog naroda.

Na današnji dan, 1804. godine na zboru u malom šumadijskom mestu, Orašcu podignut je Prvi srpski ustanak pod vodstvom Karađorda,  a istog datuma, na crkveni praznik Sretenje, 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi srpski Ustav.

Prvi srpski ustanak pokrenut je kao reakcija na janičarski režim u Beogradskom pašaluku, a kao glavni cilj imao je oslabađanje od turske vlasti, kao i izgradnju novih državnih institucija, ukidanje feudalizma i kulturni preporod. Za vrhovnog vožda tog 15. februara 1804. izabran je Đorđe Petrović – Karađorđe. Pamti se prva ustanička bitka koja se odigrala 25. februara u selu Drlupi, kojom prilikom je Karađorđe razbio deo turske vojke i naterao ih na beg. Ustanici su uspeli da oslobode značajan deo pašaluka, iako je ustanak ugušen na kraju. Prvi srpski ustanak je predstavljao početak srpske revolucije i na njegovim osnovama je građena slobodna Srbija.

Srbija je međunarodno priznata na Berlinskom kongresu 1878. godine, ali se smatra da su njeni državni temelji uspostavljeni upravo na današnji dan 1804. godine .

Nekoliko godina kasnije, istog datuma, 15. februara, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski Ustav, koji je smatran za jedan od liberalnijih i modernijih u Evropi tog vremena. Ovaj datum se smatra početkom stvaranja moderne srpske države.

Velika Narodna skupština održana je u dva dana, u Kragujevcu, na kojoj je prisustvovalo oko 2400 zvaničnih predstavnika i oko 10.000 znatiželjnika iz grada i okoline. Mesto održavanja skupštine je bila kneževa livada pored Miloševe crkve. Drugi dan zasedanja, na današnji dan pročitan je Ustav i ukaz o osnivanju Državnog saveta. Zakletvu na Ustav položili su knez i poslanici, ispred nove zastave sa grbom Srbije.

Autor Sretenjskog ustava bio je Dimitrije Davidović, jedan od najučenijih ljudi toga vremena. Ustavom je po prvi put proklamovano načelo podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Zbog izuzetnog značaja za srpski narod i Srbiju, 15. februara je 10. jula 2001. godine izabran za Dan državnosti.

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, po naređenju predsednika Republike Aleksandra Vučića, pripadnici Garde Vojske Srbije juče su izvršili počasnu artiljerijsku paljbu sa Savskog platoa na Kalemegdanu u Beogradu.

Praznik se obeležava različitim manifestacijama uz najviše državne počasti, a jedno od dešavanja je uručenje odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Ceremonija će biti održana u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije. Premijerka Ana Brnabić prisustvovaće državnoj ceremoniji Sretenja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, zadužbin kralja Petra Prvog.

Čestitke povodom današnjeg praznika stižu predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću od svetskih lidera.

Građanima Srbije želimo srećan Dan državnosti.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije