loader image

Slana bara u korak sa Novim Sadom

Koliko puta smo u dugim časovima razmišljanja o našem gradu, Novom Sadu zastali da se zapitamo o naseljima koja čine Srpsku Atinu. Novi Sad nije samo centar grada i neposredna okolina, njegovi horizonti dosežu daleko izvan urbane gradske sredine. Jedno od naselja koje je pre tačno jednog veka izniklo na severnoj periferiji grada, nosi ime Slana bara.

Priča o poreklu imena Slana bara započinje urbanom legendom koja se generacijski prenosila i sačuvala do dana današnjeg. Još u davnim vremenima šajka koja je prenosila so, potonula je na dno Dunava.  Pri povlačenju reke iz svog korita, „posoljena“ barka je ostala kao i legenda o imenu naselja Slana bara.

Preko kanala Dunav-Tisa-Dunav prostiru se tri najživopisnija naselja: Vidovdansko naselje, Slana bara i Klisa. Granice između njih su poprilično nevidljive, međutim slanobarci sa ponosom uče svoje sugrađane gde se prostiru međe Slane bare.

Sva tri kvarta prati jednak razvoj i čine jednu celinu koja je nedeljiva. Njihove žitelje odlikuje miran i porodičan život. U poslednjih deset godina Gradska uprava Novog Sada u saradnji sa mesnim zajednicama ovog dela grada predano je radila na planovima razvoja i urbanizacije. Realizovani su brojni projekti koji su periferiju učinili poželjnim mestom za život. Izgradnjom i puštanjem u rad 2019. godine Sentandrejskog bulevara, izmenjeno je dotadašnje ruho, ali je sačuvana duša Slane bare i okoline. Stanovnicima su brojna dešavanja u centru grada postala dostupnija, ali su takođe i naši sugrađani počeli da prelaze kanal kako bi prisustvovali kulturno – umetničkom životu koji je zaživeo u Slanoj Bari.

Pored osnovne škole „Duško Radović“, vrtića i igrališta koja su na svakom koraku, od nedavno je svoj život započela i Kulturna stanica „Barka“. U samom objektu smeštene su prostorije Mesne zajednice, velika multifunkcionalna sala kao i Gradska biblioteka koja se može pohvaliti bogatim izborom različitih književnih dela. „Barka“ je imala aktivnu ulogu tokom godine Evropske prestonice kulture i danas nastavlja sa organizacijom raznovrsnog kulturnog sadržaja.

Tu nije kraj, još jedno od prepoznatljivih mesta gde se okupljaju žitelji sva tri naselja je u znaku hrama Božijeg Vaznesenja Gospodnjeg, koji drži zajednicu na okupu. Tu se verni narod sabira nedeljom i tokom velikih praznika kao što su Sveti Ilija, slava Hrama Vaznesenja Gospodnjeg i Petrovdan, slava osnivanja mesta.

Pored duhovnog i kultrurnog života slanobarci imaju razvijen i sportski duh. Na raspolaganju im je SC „Slana bara“ koji u svojoj ponudi ima zatvoreni bazen, sportsku halu  za košarku i odbojku.  U prostorijama pomenutog centra godinama unazad organizuje se dečiji festival kratkih pozorišnih formi „Teatar na dar“.

Priča o Slanoj bari i kvartovima koji je okružuju ovde nije završena. Veliki ljudi su sagradili ovo naselje i ne prestaju sa radom. Jedan od projekata koji je od velikog značaja uskoro čeka svečano otvaranje, a u pitanju je novi Dom zdravlja „Novi Sad“ .

U eri sve veće urbanizacije ponekad je neophodno naći meru između centralne gradske vreve i mira periferije. Slana bara je savršeno mesto za život i spaja visoko nebo panonske ravnice sa urbanim zivotom Srpske Atine.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije