loader image

Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta za ovu godinu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je utvrđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su za 60,6 milijardi dinara nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom.

 

Rebalansom su obezbeđena sredstva za nove kapitalne projekte i investicije u iznosu od dodatnih 23 milijarde dinara.

Za dodatne subvencije u poljoprivredi obezbeđeno je 35 milijardi dinara, za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu 3,9 milijardi dinara.

Rebalansom je obezbeđen i novac za isplatu pomoći od po 10.000 dinara majkama dece do 16 godina, za povećanje penzija od 5,5 odsto i istu povišicu prosvetnim radnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite.

Slobodan Cvetković izabran za ministra privrede

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su za novog ministra privrede Slobodana Cvetkovića. Poslanici dela opozicije, koji su izašli iz poslaničkih klupa, ometaju i danas rad parlamenta – prave buku, duvaju u pištaljke, dok predsedavajući pokušava da ih nadglasa. U 13 časova nastavila se rasprava o amandmanima na 25 tačaka dnevnog reda.

Novi ministra privrede Slobodan Cvetković položio je zakletvu. Za njegov izbor glasalo je 148 poslanika, dva su bila protiv.

O njegovom izboru poslanici su se izjašnjavali javnom prozivkom tokom koje su poslanici dela opozicije, kao i tokom jučeranjeg skupštinskog zasedanja, neprestano zviždali i trubili praveći nesnosnu buku, čime su nastojali da, kako su najavili, blokiraju rad parlamenta.

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je juče da njen predlog nije slučajan, posebno kada se zna da nam predstoji organizacija velike manifestacije EXPO 2027, a Cvetković, kao neko ko je dugo vodio Novosadski sajam, ima veliko znanje i iskustvo u organizaciji velikih manifestacija.

Za vreme Cvetkovićevog desetogodišnjeg vođenja sajma, Novosadski sajam se razvio u renomiranu kompaniju u oblasti sajamske industrije, rekla je premijerka i dodala da se na izloži EXPO očekuju izlagači iz više od 97 zemalja.

Novi ministar privrede dugogodišnji uspešni direktor Novosadskog sajma

Novi ministar privrede, rođen je u Novom Sadu 1974. godine, a karijeru je počeo na novosadskom Fakultetu za preduzetni menadžment, kao menadžer fakulteta „BK“ Univerziteta.

Cvetković je bio direktor Javnog preduzeća „Sportski centar“ u Beočinu, a od 2004. do 2012. godine pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje u Vladi Vojvodine, kada je rukovodio Sektorom za informacione sisteme i elektronske medije.

Od marta 2013. godine, radio je kao pomoćnik direktora za međunarodne komercijalne poslove Instituta za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“.

Odlukom Vlade Srbije 31. jula 2014. godine imenovan je za člana Upravnog odbora Agencije za upravljanje lukama Srbije.

U novembru 2014. godine, imenovan je za Generalnog direktora Novosadskog Sajma. Od 2007. godine član je i funkcioner Socijalističke partije Srbije.

Skupština nastavila rad pretresom zakona u pojedinostima

Poslanici u Skupštini Srbije nastavili su zasedanje raspravom o amandmanima na predlog Zakona o akcizama.

Rasprava se odvija uz buku koju prave poslanici dela opozicije, koji ne sede na svojim mestima već stoje, smatrajući da tako, kako su juče najavili, blokiraju rad parlamenta.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je na povike „lopovi, lopovi“ koji dolaze od nekih poslanika opozicije odgovorio da „svet nije video većih lopova“ od njih.

U nastavku, poslanici bi trebalo da raspravljaju o ostalim tačkama dnevnog reda.

Skupština usvojila izmene Zakona o akcizama na gorivo, cigarete, kafu

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Zakon će se primenjivati od 1. oktobra 2023. godine, s tim što će se deo odredbi primenjivati kasnije.

Povećanjem akciza, očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja ove godine.

Danas usvojenim zakonom uvodi se sistem e-akciza, a u okviru njega uvode se kontrolne akcizne markice sa QR kodom, precizira se i koji učesnici u prometu akciznih proizvoda su obavezni da skeniraju akciznu markicu obeleženu QR kodom.

Očekuje se da će ovaj sistem omogućiti praćenje akciznih proizvoda, cigareta i duvanskih prerađevina koje se pri upotrebi greju, ali ne sagorevaju, čija potrošnja je u konstantnom porastu, od proizvođača odnosno uvoznika do krajnjeg korisnika kako bi se sprečila nelegalna trgovina ovim proizvodima.

Uprava carina vodiće registar uvoznika alkoholnih pića i kafe, kako bi se što adekvatnije pratili akcizni proizvodi u svim fazama prometa.

Usvojen Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, koji bi trebalo da poveća konkurentnost privrede i da, kroz profesionalizaciju upravljanja, uveća bogatstvo preduzeća.

Zakonom se uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva, upravljanje u privrednim društvima koja su u vlasništvu Srbije i druga pitanja u vezi sa pravnim položajem društva kapitala.

Očekuje se da Zakon donese višestruku koristi za državu i građane kroz uvećanje bogatstva kojim država raspolaže, do čega bi se došlo između ostalog i boljim upravljanjem šumama, vodoprivrednim preduzećima, kanalima, sistemima za navodnjavanje.

U Zakonu čiji je cilj da očuva nacionalni i strateški interes zemlje, navodi se „da se na osnivanje, upravljanje, organe, organizaciju, kao i druga pitanja od značaja za društvo kapitala, a koja nisu posebno uređena ovim zakonom, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava“.

Takođe, navedeno je da se Društvo kapitala osniva radi sticanja dobiti i ostvarivanja drugog zakonom utvrđenog interesa.

Društvo kapitala može obavljati delatnost od opšteg interesa, koja je kao takva određena posebnim zakonom.

Zakon propisuje da prilikom osnivanja novog društva kapitala osnivački akt donosi Vlada Srbije.

Javno preduzeće čiji je osnivač Srbija vrši promenu pravne forme u društvo s ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije