loader image

Skupština Srbije danas o rebalansu budžeta, akcizama, novom ministru privrede

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je za danas, na zahtev 104 narodna poslanika, vanredno zasedanje skupštine na kojem će na dnevnom redu, pored ostalog, biti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, te zakoni o akcizama i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, a poslanici će se izjasniti i o predlogu Vlade Srbije da za novog ministra privrede bude izabran Slobodan Cvetković.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je da se razmatraju i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, o dualnom obrazovanju, prosvetnoj inspekciji, Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, visokom obrazovanju, učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije, o kulturi, kao i o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu.

Na dnevnom redu naći će se i predlozi o potvrđivanju više sporazuma između Srbije i drugih zemalja i međunarodnih političkih i finansijskih organizacija.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije i koji će se naći pred poslanicima, predviđeno je da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara, što je za 60,6 milijardi više nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom.

Rebalansom budžeta, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatne 23 milijarde dinara.

Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde, na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je usvojila Vlada Srbije predloženo je povećanje akciza na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Povećanjem akciza očekuje se povećanje prihoda, pre svega od derivata nafte i cigareta, od oko četiri milijarde dinara do kraja godine.

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije