loader image

Siniša Mali: PLATE I PENZIJE POVEĆAVAMO IZ REALNIH IZVORA

Ostvarili smo ogroman uspeh na međunarodnom tržištu kapitala uz nikada veće interesovanje investitora da ulažu u naše hartije od vrednosti. To je pokazatelj ne samo ekonomskih rezultata do sada već i poverenje u ono što planiramo, rekao je za RTS ministar finansija Siniša Mali.

Interesovanje investitora nikad nije bilo veće za srpske obveznice, na tržištu kapitala prikupljeno je 1,75 milijardi dolara.

Kako je rekao Mali, u uslovima krize i neizvesnosti, kada je novac nikada skuplji investitori su pokazali veliko poverenje u našu zemlju.

“Na istom smo nivou kao Mađarske a bolji od recimo Rumunije ili Turske. Na kraju januara ćemo imati udeo javnog duga u BDP-u 50,2 odsto”, istakao je Mali.

Mali je objasnio da je aktivnije tržište u dolarima nego u evrima i da smo se zbog toga zadužili u dolarima, a svopovali u evre, i na taj način minimizirali rizik.

“Uz kontolu javnog duga mi ćemo to uložiti u infrastrukturu, a ne za potrošnju. Mi plate i penzije povećavamo iz realnih izvora, apsolutno smo solventni, imamo novac i izmirujemo sve svoje obaveze i to je velika sigurnost za naše građane”, rekao je Mali.

U Davosu su se vodili intenzivni razgovori sa evropskima i svetskim liderima, ekonomistima, kompanijama, i tražio se pravi pristup rešenja ekonomske krize, jer, kako kaže Mali, neizvesnost mora da se reši.

“Moramo da nastavimo ovakvu ekonomsku politiku, ali još bolje i još agresivnije, posebno ulaganjem u zelenu agendu i nove izvore energije. Sada se pravi nova podela karata u svetu i želimo da budemo deo toga, ne želimo više da zaostajemo”, naglasio je Mali.

Za nagradnu igru “Uzmi račun” i pobedi vlada veliko interesovanje, a uskoro počinje i izvlačenje.

“Svaki račun koji skenirate je potencijalni dobitni tiket, podelićemo 10 stanova. Za građane je najbitnije to da svaki dinar koji ne ode u sivu ekonomiju biće uložen u nove škole, vrtiće, bolnice i sve ono što je potrebno građanima”, rekao je Mali.

Izvor: RTS 1

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije