loader image

Siniša Mali: OD EBRD-A 300 MILIONA DOLARA ZA REFORMISANjE EPS-A

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli potpisali su danas ugovore o kreditu u vrednosti od 300 miliona dolara za ulaganje u elektroenegretski sektor Srbije.

Ugovore su potpisali u Ministarstvu finansija i direktor EPS-a Miroslav Tomašević i direktor EBRD-a za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski.

Ovo je drugi najveći zajam EBRD Srbiji, koji je do danas uložio u našu zemlju ukupno 7,9 milijardi evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović.

Sredstva će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza značajnih količina električne energije.

Mali je istakao da je ovo podrška međunarodnih finansijskih institucija vladinoj strategiji za dekarbonizaciju sektora električne energije, sa ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050. godine.

Istakao je i da će to pomoći u razvoju regulatornog okvira za razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije i podsticati njihovo uvođenje, kao i osigurati sigurnost i održivost snabdevanja energijom.

„Ulaganja u energetiku smo definisali kao prioritet Vlade Srbije jer je energetska kriza dodatno istakla izazove u ovom sektoru. Potrebna su ulaganja, modernizacija, podizanje kapaciteta i spremnosti na krizne situacije u ovom sektoru i time se bavimo“, rekao je Mali.

Osim toga, kako je dodao, radiće se na reformisanju EPS-a koji mora da ima jače korporativno upravljanje i bolje menadžerske kapacitete.

„Profesionalizacija ovog preduzeća je strateški važan korak za celokupan energetski sektor Srbije i to ćemo i sprovesti, nema više odlaganja ovog važnog zadatka“, poručio je Mali.

Mateo Kolanđeli istakao je da EBRD ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći u reformisanju državnih preduzeća, te najavio i tehničku pomoć u ovom procesu.

„Radujemo se saradnji sa EPS-om i srpskim vlastima na ambicioznom reformskom programu koji donosi ovaj kredit. U koordinaciji sa MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećeni smo da doprinesemo transformaciji energetskog sektora Srbije“, rekao je Kolanđeli.

Na sastanku je istaknuta činjenica da velike hidroelektrane u Srbiji obezbeđuju oko 30 odsto proizvodnje energije u Srbiji, dok obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i solarna energija, čine manje od tri odsto proizvodnje i imaju potencijal da značajno pomognu zemlji u razvoju čistog novog, domaćeg snabdevanja energijom.

Finansiranje će biti obezbeđeno u dve tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije.

EBRD je u 2022. godini obezbedio ukupno 650 miliona evra Republici Srbiji, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije