loader image

Siniša Mali: DO SUTRA PRIJAVA ZA 10.000 DINARA POMOĆI

Prijava za jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 dinara za svako dete u Srbiji starosti do 16 godina završava se sutra, 20. septembra, podsetio je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i najavio da isplata pomoći počinje 25. septembra.

Kako je rekao, to je rok do kada roditelji i staratelji dece mogu da se prijave za isplatu novca koja počinje 25. septembra.

Prijava se odvija putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs, a podnosilac prijave unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da bude uplaćen novac, saopštilo je ministarstvo.

Ministar Mali dodao je da se u prethodnih mesec dana, od 20. avgusta otkad traje prijavljivanje, na listi za isplatu do sada našlo 1.026.901 dete.

Računajući i decu iz hraniteljskih i socijalno ugroženih porodica, koja su automatski prijavljena, njih 67.162, to znači da je do sada prijavljeno ukupno 1.094.063 dece.

Pravo na pomoć ostvaruje ukupno 1.190.000 dece.

„Rebalasnom budžeta za ovu pomoć odvojili smo 11,9 milijardi dinara ili oko 100 miliona evra u tu namenu, a ubrzo po završetku prijave, već od 25. septembra, ćemo početi sa isplatom. U svakoj krizi uloga države je da pokaže snagu i da podrži svoje građane, naročito njene najosetljivije kategorije kao što su deca“, istakao je ministar Mali.

Podsetio je da se ova pomoć može dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma.

Kako je dodao, tokom prethodne četiri godine nekoliko povezanih kriza koje su poremetile ekonomske tokove u celom svetu, pa i u Srbiji, država je mislila o svim kategorijama građana, pa je tako i građane i privredu pomogla paketima pomoći od devet milijardi evra.

„Imali smo isplatu svim punoletnim građanima, pomoć penzionerima, pomoć deci i sada nas nakon isplate ovih 10.000 dinara očekuje i isplata po 20.000 dinara svim penzionerima. Želimo da olakšamo efekte inflacije, da podržimo građane onda kada im je najpotrebnije i to i radimo“, zaključio je ministar Mali.

Ministar Mali poručio je da paralelno sa isplatama različitih vrsta pomoći, ne izostaju ni povećanja plata i penzija, sve kako bi se anulirale posledice rasta cena, pre svega hrane, na tržištu.

Tako su, kako je naveo, već počele isplate uvećanih dela zarade medicinskim sestrama i tehničarima, a tokom septembra i oktobra biće isplaćene uvećane zarade i u prosveti i ustanovama socijalne zaštite.

„Potom u oktobru sledi još jedno povećanje penzija od 5,5 odsto“, istakao je ministar Mali.

Uz sve ovo, zaključio je, prebrodićemo i ovu krizu, a svi napori su usmereni ka tome da je građani u što manjoj meri osete.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije