loader image

Siniša Mali: Akcija „Bolja cena“ doprinela naglom padu inflacije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je akcija „Bolja cena“ najviše doprinela naglom padu inflacije u Srbiji. Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali obišao je danas prodavnicu „Univereksport“ u Beogradu, a povodom fleš procene Republičkog zavoda za statistiku da se inflacija u Srbiji spustila na 8,5 procenata, i tom prilikom naglasio da je naša ekonomija snažna, jaka i stabilna, te da su mere koje je država preduzela u cilju smanjenja inflacije dale rezultate.

„Moja poruka svim građanima Srbije je: naša ekonomija je snažna, jaka, stabilna i dalje raste. Tržište rada je isto jako i stabilno i polako pobeđujemo i ovaj najveći problem, a to je inflacija. Kao što vidite po podacima iz oktobra, po fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, inflacija za oktobar u Srbiji pala je na 8,5 odsto. To je izuzetno važna i lepa vest za sve građane Srbije“, naveo je Mali u izjavi medijima.

Ministar je istakao da su očekivanja bila da će inflacija u Srbiji da se spusti na jednocifreni nivo tek u decembru, ali se to dogodilo već u oktobru.

„To je brže nego što smo očekivali i to znači da sve mere koje je Vlada preduzela kako bi se izborila sa inflacijom daju rezultate. Želeo sam jutros da dođem ovde do „Univereksporta“ da podsetim na akciju „Bolja cena“ koja je najviše doprinela ovom padu inflacije u Srbiji. Čak 36 artikala i dalje je na sniženju“, podsetio je ministar.

On je naveo i da je čuo da je tražnja potrošača za proizvodima koji su obuhvaćeni akcijom „Bolja cena“ i dalje velika, i istakao da su mere Vlade Srbije dale rezultate.

„Vlada Srbije je doprinela smanjenju inflacije akcijom „Bolja cena“, zatim kontrolom cena goriva – dizela i benzina, i još nekih životnih namirnica, kao što je cena hleba koja je najniža u ovom delu Evrope. Mi imamo i cenu struje i gasa među najnižima u Evropi. Tako smo se trudili da utičemo na inflaciju koju nismo mi izazvali, već je izazvana krizom u Ukrajini, energetskom krizom i koronom“, kazao je Mali.

Pravi uspeh je, po njemu, što se Srbija zajedno sa građanima uspela izboriti sa svim navedenim izazovima.

„Zajedno smo uspeli da se izborimo. To je moja poruka za građane Srbije, kada smo jedinstveni, kada smo zajedno, nemao nikakvih problema“, dodao je on.

Ministar je izrazio zadovoljstvo makroekonomskim pokazateljima Srbije.

„Kada pogledate naše makroekonomske indikatore, mi imamo rast BDP-a od čak 3,5 odsto u trećem kvartalu ove godine. Jako je veliki broj zemalja u Evropi u recesiji, njima BDP pada. Srbija ima nikada veći broj zaposlenih, više od 2,36 miliona ljudi radi, plaća poreze, doprinose, što je rekordni broj zaposlenih ikada. Sa treće strane, imamo deficit i javni dug koji su nam pod potpunom kontrolom“, poručio je ministar.

Tijana Vasić, menadžer korporativnih komunikacija u „Univereksportu“, istakla je da je evidentno da je inflacija nastavila da se kreće silaznom putanjom, što je očigledno kroz zaustavljanje promena cena.

„Prema našim internim podacima, u okviru naše branše, inflacija je ispod zvaničnih podataka objavljenih na nivou celokupnog tržišta, a kada je reč o akciji „Bolja cena“ ona je imala pozitivan uticaj na potrošačku korpu“, istakla je Vasić.

 

 

 

Izvor: b92

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije