loader image

Sigurna vožnja po kiši

Hladno i maglovito vreme, česta kiša, mokri kolovozi, u jesenjem periodu su česta pojava. Vremenske prilike/neprilike donose i opasnost na putevima, te stoga skrećemo pažnju vozačima da se pripreme na maksimalnu opreznost u saobraćaju i da pripreme svoja vozila, jer bezbednost u saobraćaju je na prvom mestu.

Nakon dužeg suvog i toplog vremena teško nam je da poverujemo da više nismo u letnjim mesecima. U kišnim danima koja su neminovno ispred nas, posebnu pažnju skrećemo vozačima da se tokom padavina stvara klizav sloj na putevima, potom smanjena je vidljivost, a vožnja po kiši, ne pada lako ni iskusnim vozačima.

U nastavku vam donosimo par saveta kako da vozite po kiši.

–          Prvo i osnovno pravilo jeste da brzinu vožnje moramo prilagoditi uslovima na putu, kako bismo mogli da reagujemo blagovremeno. Voziti velikom brzinom je opasno i po suvim putevima, ali posebno je opasno po vlažnim. Vreme kočenja po mokrom kolovozu je duže, iz razloga što se smanjuje trenje između guma i asfalta, i vozilu je potrebno duže vreme da se zaustavi.

–          Potrebno je držati veće odstojanje tokom vožnje kako biste dobili više vremena da odgovorite na moguću situaciju u saobraćaju, poput naglog skretanja ili kočenja.

–          Vodite računa o oštećenjima na putevima. Svaka bara na putu može biti rupa ili neko drugo oštećenje, koje može načiniti štetu na autu ili ugroziti vašu bezbednost. U slučaju da velikom brzinom uletite u rupu prekrivenu vodom, može da vas izbaci sa puta. Stoga je najbolje da smanjite brzinu i da ih zaobilazite.

–          Pažnja i koncentracija, tokom svakodnevne vožnje su od velikog značaja, a naročito u vanrednim situacijama. Vozila na putevima ostavljaju tragove od goriva, motornog ulja i masti koji kada se pomešaju sa vodom postaju veoma klizavi.

–          Obratite pažnju da vaši brisači budu u ispravnom stanju kako bi očistili vodu sa šoferšajbne. Ne čekajte da dođe zima i prvi sneg pa da tada kupujete nove brisače. Učinite to još danas.

–          Obratite pažnju na pešake i bicikliste. Postoji mogućnost da vas ne vidi od kabanice ili kišobrana.

–          Budite veoma oprezni na mestima gde je voda poplavila put. Ne preporučuje se vožnja kroz vodu koja se kreće ako se ne vidi njeno dno. Ako je voda preduboka može oštetiti električne instalacije na vozilu, pa i da uđe u motor.

Mnogi vozači olako shvataju kišu, iako se svaki put kada padne iznova uveravamo u sve opasnosti koje donosi. Pratite vremensku prognozu kako biste dočekali spremno mokre kolovoze i ne zaboravite da je bezbednost iznad svega.

 

Pobeda – info

 

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije