loader image

Ružičasta traka meseca oktobra: MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Oktobar je mesec posvećen borbi protiv raka dojke, sa prepoznatljivim simbolom – roza trakom.

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava se u mnogim zemljama širom sveta sa ciljem skretanja pažnje na rasprostranjenost ove opake bolesti, podizanja svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i pružanja podrške ženama koje se suočavaju s ovom bolešću.

Oktobar je proglašen za mesec svesti  o raku dojke, 1985. godine, a sve je počelo u Sjedinjenim Američkim Državama. Ustanovila ga je prva dama SAD Beti Ford kojoj je dijagnostikovan rak dojke. Prva kampanja koja je koristila ružičastu traku je kozmetika Estee Lauder 1992. godine.

Broj obolelih i umrlih od malignih bolesti je u porastu. U populaciji žena, prvo mesto po obolevanju i umiranju zauzima rak dojke, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim zemljama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 hiljada žena obolelih od ove bolesti, a oko 500.000 izgubi bitku od ove bolesti svake godine.

Stanje u Srbiji je alarmantno. Svaka osma žena oboli od karcinoma dojke, a po broju obolelih naša država nalazi se na sredini lestvice evropskih zemalja. Međutim, po broju umrlih pacijentkinja zauzimamo prvo mesto. Preko 4.500 žena u Srbiji godišnje oboli, a preko 1.600 njih premine od te bolesti.

Vremena se menjaju, u prilog tome govori podatak da je nekada bilo karakteristično da su žene iznad 50 godina života obolevale od raka dojke, ali danas se ta granica pomerila, pa su u riziku i žene znatno ispod ove starosne grupe. Brojevi pokazuju da se rak dojke kod velikog broja žena otkrije kasno, u zadnjem stadijumu, kada lečenje vrlo često nije uspešno.

Poražavajuća statistika posledica je straha od odlaska kod lekara na preventivne preglede i izbegavanje priče o malignim bolestima. Rak je bolest koja može da se dogodi bilo kome, a razgovor i edukacija su od velikog značaja. Odvojiti par minuta svakog meseca i uraditi samopregled dojki može spasiti život ženi. Bitno je naglasiti da se ova vrsta karcinoma uspešno leči ukoliko se na vreme otkrije.

Odgovoran pristup prema sebi i zajednici je briga o sopstvenom zdravlju. O prevenciji se dosta priča poslednjih godina i naša država organizuje obavezne preglede za populaciju u određenoj životnoj dobi.

Samopregled je prvi od vidova prevencije kod otkrivanja raka dojke. Devojke, posle 25. godine života treba da uvedu rutinu pregleda dojki, na mesečnom nivou, u nedelji posle menstruacije. Nakon 30. godina života, na spisak redovnih godišnjih pregleda treba dodati ultrazvuk dojki. Od 40. godine života preporučuje se bazična mamografija, a posle 50. godine života obavezan je skrining na svake dve godine.

Čvorić na dojkama, bol, iscedak, promene na koži, bradavicama su prvi znaci da se javite lekaru.

Širom Srbije, u gradovima i manjim sredinama zapažena je akcija besplatnog pregleda dojki u mobilnom mamografu. Tokom meseca oktobra mobilni mamograf je ponovo stigao u glavni grad, Beograd, u Takovsku ulicu 10. Svoj termin možete zakazati radnim danima od 9 do 14 časova, na brojeve telefona 0607171969 i 0607171523. Sve dame od 45 do 69 godina života pozivaju se da zakažu svoju prvu mamografiju. Nakon Beograda, mobilni mamograf nastavlja svoj put dalje, po Srbiji. Do sada, više od 25.000 žena obavilo je besplatan mamografski pregled.

Svakog meseca, a ne samo tokom oktobra, potrebno je podizati svest kod ljudi, pružiti pomoć i pričati o mogućem riziku od bolesti i prevenciji. U Srbiji je 20. mart u kalendaru zdravlja upisan kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Učinite prvi korak i podelite ovaj članak, jer možda baš neko zastane na trenutak i spase sebi život.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije