loader image

Rezultati akcije „Bolja cena – cena za narod“

Vlada Republike Srbije je pokrenula u septembru mesecu akciju „Bolja cena – cena za narod“ kojom je ograničena cena osnovnih životnih namirnica u trgovinskim lancima. Formalno, akcija je počela 13. septembra gde je 20 kategorija proizvoda bilo obuhvaćeno akcijom, da bi od 20. septembra još 16 kategorija novih proizvoda bilo obuhvaćeno boljom cenom.

Na rafovima su se našli proizvodi iz kategorije prehrambenih, mlečnih, mesnih i iz kategorije održavanja higijene. Veliki broj marketa i poznatih trgovinskih lanaca se uključilo u akciju. Prodavnice su istakle sada već prepoznatljiv logo „Bolja cena“ kao znak prepoznavanja proizvoda koji su deo akcije.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine je najavilo da će akcija trajati do 31. decembra 2023.godine. Kako se bliži kraj akcije, sumiraćemo utiske potrošača i rezultate.

Potrošači su pokazali interesovanje za proizvode po sniženim cenama i na početku, mogli smo da vidimo prazne police, što je dovelo do stalnog dopunjavanja rafova.

Početni efekti akcije su se pokazali boljim nego što su predstavnici vlade Srbije očekivali. Promet nekih proizvoda čija je cena snižena je porastao i za 1.000 posto. Tim povodom resorni ministar Tomislav Momirović  je izjavio : “Nećete se iznenaditi o kom proizvodu je reč. Reč je o parizeru, ali je skočio i promet za jogurt, sok od jabuke za 800 posto, što pokazuje koliko ljudima znači pojeftinjenje ovih proizvoda“.

Ovom akcijom pokrenut je trend snižavanja cena što je imalo za posledicu da su se trgovinski lanci trudili da popustima olakšaju potrošačku korpu potrošača. Srbija je bila pogođena velikom stopom infalacije, a „Bolja cena“ je najviše doprinela naglom padu inflacije. Vlada Srbije se uz pomoć akcije uspešno bori sa inflacijom o čemu govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Zbog ackije „Bolja cena“, u kojoj su određeni trgovci na inicijativu države snizili cene pojedinih osnovnih proizvoda, a što je imalo efekta i da ostali nude više „akcija“, značajnije je pala inflacija, tvrde iz Republičkog zavoda za statistiku.

Akcija „Bolja cena“  je preko efekta supstitucije dobara usporila rast međunarodne stope inflacije, u periodu oktobar – novembar 2023. u poređenju sa septembrom 2023. godine u proseku za oko 18,1% odnosno za 1,9 procentnih poena, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

U analizi „Trendovi, treći kvartal 2023“ navodi se da je u RZS-u obavljeno istraživanje o merenju uticaja izabranih proizvoda „Bolja cena“ na ukupne potrošačke cene i da je ona dovela do toga da se cene proizvoda iz iste grupe, ali druge robne marke u proseku zaustave ili čak neznatno snize kako bi ti proizvodi mogli ostati konkurentni u očima racionalnog potrošača. Analiza međugodišnje stope rasta potrošačkih cena pokazuje da je od početka 2023, a naročito od septembra do novembra, od kada je počela primena akcije „Bolja cena“, došlo do naglog usporavanja inflacije potrošačkih cena, navode iz RZS. Ističu da je antiinflaciona korpa „Bolja cena“ imala posredan uticaj u obuzdavanju inflacije svih onih grupa proizvoda, većinski iz grupe hrana i piće, kojima pripadaju proizvodi iz korpe „Bolja cena“ i njen izmeren deflatorni uticaj je zapravo mera i posledica efekta supstitucije dobara od strane potrošača.

Takođe, oglasila se i Narodna banka Srbije: Iz NBS su naveli da slično kao i prethodnih meseci, smanjenju inflacije u najvećoj meri doprinosi nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta. U NBS očekuju nastavak smanjenja međugodišnje inflacije i u narednom periodu i navode da će nakon što se u decembru nađe na nivou ispod osam odsto, inflacija nastaviti da usporava i u granice cilja trebalo bi da se vrati sredinom 2024. godine.

Nemamo saznanja da li će doći do drugog kruga akcije „Bolja cena“ nakon 31. decembra, ali verujemo da će država kontinuirano pratiti cenu osnovnih životnih namirnica i da će vlada Srbije naći adekvatne mahanizme da zaustavi rast cena ako se za tim ukaže potreba.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije