loader image

REZIME PRVOG DANA SAJMA: 90. Međunarodni poljoprivredni sajam

U Novom Sadu juče je svečano otvoren 90. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem u otvorenom i zatvorenom prosturu Novosadskog sajma svoju ponudu predstavlja oko 1100 izlagača iz 26 zemalja.

Na ceremoniji svečanog otvaranja u hali Master centa, uz prisutne zvanice, priredbu su otvorili ministarka poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida, čija je država ove godine Zemlja partner.

Ministarka Tanasković je istakla da je ovo manifestacija od izuzetnog značaja za našu zemlju, budući da je poljoprivreda u prva tri prioriteta Vlade Srbije. Ona je poručila da su poljoprivreda, poljoprivrednici i poljoprivredni proizvodi prioritet naše države, koja na sve načine pokušava da dijalogom reši probleme koje trenutno imamo u ovoj oblasti. Agrarna politika je na izuzetno visokom nivou i nešto čime se intenzivno bavimo svaki dan i gledamo kako da povećamo stočni fond,  da unapredimo naše proizvode, kvalitetom dostignemo evropske standarde i na sve načine otvorimo nova tržišta, poručila je ministarka.

Ministar Lolobriđida je naveo da je zemlja partner sajma ove godine Italija, sa kojom je Srbija tokom prošle godine imala robnu razmenu od 583 miliona evra, pri čemu je izrazio nadu da će ova manifestacija poslati mnogo pozitivnih poruka u oblasti inovacija, istraživanja i proizvodnje veoma kvalitetnih proizvoda, zaključio je ministar.

Pored Italije, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa proizvodima i privrednicima iz Holandije, Mađarske, Španije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Kako je Poljoprivredni sajam brend grada Novog Sada i ove godine podrška Gradske uprave nije izostala. Gradonačelnik grada, Milan Đurić  je svojim prisustvom uveličao ceremoniju svečanog otvaranja gde je poručio okupljenima da grad Novi Sad kontinuirano pruža podršku poljoprivrednicima, onima koji se bave organskom proizvodnjom kao i malim porodičnim gazdinstvima koja se bave preradom, zatim proizvođačima vina u ovoj godini sa opredeljenim sredstvima u iznosu od 70 miliona dinara. Takođe, pozvao je sve zainteresovanje da posete štand Gradske uprave za privredu koja ispred grada učestvuje na Poljoprivrednom sajmu.

Posetioci do 26. maja, imaju priliku da svedoče bagatoj ponudu ovogodišnjeg programa sajma, a takođe sa kupljenom ulaznicom učestvuju u poznatoj i sada već tradicionalnoj Poklon igri, gde su pripremljene vredne nagrada zahvaljujući prijateljima i sponzorima Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Več prvog dana sajma prodat je najskuplji kombajn za šećernu repu vredan 670.000 evra (plus PDV).

U godini jubileja organizatori su se pobrinuli da sadržaj programa bude bogat. Posetioce očekuje 14 kolektivnih izložbi. Sajam će obeležiti izložbe poljoprivredne mehanizacije, organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog kvaliteta, nacionalna izložba stoke i izložba genetskih potencijala. Na programu su Dani voćara i Dan stočara, kao i mnogi drugi sadržaji koji će biti nova početna tačka za sve buduće saradnje.

U narednim danima na sajmu će biti organizovane brojne konferencije i poslovni forumu među kojima su i susret privrednika.

Kapije Novosadskog sajma su otvorene do 26. maja. Dobro došli.

Pobeda-info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije