loader image

REPUBLIKA SRPSKA SLAVI DAN REPUBLIKE – 9. JANUAR

Republika Srpska danas slavi 31. rođendan. Pre više od tri decenije je stvorena, rasla i razvila se, a danas odlučno i jako štiti interese srpskog naroda u BiH.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod imenom „Republika Srpska Bosne i Hercegovine“ i predstavljala je politički oblik borbe Srba da sačuvaju identitet, kulturu i nacionalna prava u BiH u trenutku razbijanja Jugoslavije. Iste godine, 28. februara donet je Ustav Republike Srpske, a priznata je Dejtonskim mirovnim sporazumom kao entitet 1995. godine. Sadašnji naziv „Republika Srpska“ službeno važi od 12. avgusta 1992. godine. Srpska obuhvata 49% teritorije Bosne i Hercegovine. Prvi predsednik Republike Srpske je bio Radovan Karadžić. Danas je na mestu predsednika Milorad Dodik.

Republika Srpska je jedinstvena,nedeljiva i neotuđiva teritorija, takođe je samostalna u obavljanju svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije.

U opštinama širom Srpske počelo je obeležavanje rođendana Republike, ove godine pod motom „Republika slavi“. Na ulicama i na balkonima vijore se boje srpske trobojke. Juče je upriličena Svečana akademija u sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci na kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srbije, a potom je usledio svečani prijem zvanica u zgradi Vlade Republike Srpske.

Novina od ove godine je ta da će se po prvi put Dan Republike obeležavati u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Predviđeno je da svake naredne godine bude drugi grad domaćin proslave. Sa početkom u 14 časova u centru Istočnog Sarajeva biće upriličen svečani defile pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova i civilnog sektora Srpske. Pre početka ceremonije u Istočnom Sarajevu, tačno u podne u Banjaluci kreće „Hod časti“ koji će okupiti sve porodice poginulih boraca i svih udruženja koja imaju najveće zasluge za borbu i opstanak Srpske.

Republika Srpska danas proslavlja svoju slavu, svetog arhiđakona Stefana. Tim povodom služiće se Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, koju će predvoditi Njegova svetost g. Porfirije, sa početkom u 8:30 h.

Dan Republike Srpske obeležen je sinoć u Novom Sadu u organizaciji Saveza krajiških udruženja, a na svečanosti ukazano da je jedinstvo srpskog naroda važno za očuvanje njegovog opstanka. Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, zajedno s prijateljskim organizacijama, sedmu godinu zaredom svečano obeležava Dan Republike Srpske.

Narodu Republike Srpske želimo srećna Dan Republike.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije