loader image

REPUBLIKA SRPSKA DANAS OBELEŽAVA DAN REPUBLIKE: 9. JANUAR -Simbol slobode i srpskog opstanka

Pod sloganom “ Simbol slobode“ Republika Srpska obeležava 9. januar, koji je urezan u narodu i institucijama kao Dan Republike Srpske.
U 10 gradova i 54 opštine koje čine Srpsku slavlje je počelo, a gradske ulice, zgrade, kao i kuće, okićene su zastavom Republike Srpske.
Pre 32 godine, tačnije, 9. januar 1992. godine, nastala je Republika Srpska u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.
Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status. Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH. Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.
I ove godine 9. januar se održava u atmosferi povećanih tenzija na relaciji Banjaluka – Sarajevo, s obzirom na činjenicu da je Ustavni sud BiH, koji rukovodstvo RS ne priznaje zabranio njegovo obeležavanje 2016. godine.
Podsećamo da se Dan Republike Srpske slavi od 1993. godine kada je prvi put obeležen, i svake narodne godine se slavilo u različitom obimu u zavisnosti od okolnosti. Od 2005. godine Dan Republike Srpske obeležavao se uz Svečanu akademiju, prijemom kod predsednika Republike Srpske i Svetom Arhijerejskom liturgijom, da bi od 2017. godine proslava Dana RS podignuta na viši nivo, prisustvom delegacije iz Republike Srbije i svečanom akademijoj i defileom, 8. i 9. januara. Te, 2016. godine kada je počelo osporavanje Dana Republike Srpske i pritisci dela međunarodne zajednice, održan je referendum, 25. septembra 2016. sa pitanjem: „Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike?“ . Narod je rekao da, a procenat je iznosio 99,8%.
Proslava 32 godine od osnivanja Republike Srpske, biće po najavi organizatora najspektakularnija do sada. Predsednik Milorad Dodik tim povodom je izjavio:
„Dan Republike Srpske je svetinja! Biće proslavljen na veličanstven način, a jednom važnom državniku biće uručeno odlikovanje“ – poručio je Dodik. Pozvao je sve građane Republike Srpske da se okupe oko Republike Srpske i da slave njenu slobodu.
Juče, 8. januara polaganjem venaca na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci, počelo je obeležavanje Dana Republike. Odata je i počast palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci. Položeni su i venci na Spomen kosturnici na Gradskom groblju u Banjaluci.
Tokom jučerašnjeg dana održana je Svečana akademija u Sportskoj dvorani „Borik“ gde su prisustvovali zvaničnici iz javnog, društvenog i političkog života Srpske, BiH, Srbije i ambasadori pojedinih zemalja. Nakon akademije organizovan je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade.

Predsednik SNS, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević stigao je u Banja Luku, a za medije neposredno pre dolaska je izjavio:
„Idemo da obeležimo Dan Republike Srpske. Ne mogu da razumem da neko osporava nekome da obeleži datum koji mu je bitan, da vi sad namećete da ne može neko da proslavi datum koji je deo istorije našeg naroda, ali oni to ne priznaju“ – rekao je Vučević.
On je istakao da BiH ima mnogo veće šanse da ostane i opstane ako se tri naroda uvažavaju i ako se dva entiteta čuvaju.
Vučević je naglasio da su za Srpsku naprednu stranku, čiji je on lider, i za najviše rukovodstvo Srbije prioriteti očuvanje Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji, očuvanje Republike Srpske i briga za Srbe u Crnoj Gori.

Pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića pročitano je juče na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 9. januara – Dana Republike koji je građanima Srpske i predsedniku Miloradu Dodiku uputio čestitku.

„U ime građana i u svoje ime od srca čestitam Dan Republike uz iskrene želje za mir, sreću napredak, blagostanje i sigurnost svih građan Srpske“ – navedeno je u pismu.

Vučić je u svom pismu dodao da se verovalo da su teška vremena iza nas, ali Vučić je dodao da se plaši da doba velikih izazova kako za Srbiju tako i za Srpsku tek dolaze:

„Ovo sam rekao jer dobra i srećna vremena ne mogu postojati odvojena za Srbiju i Srpsku, takođe vreme izazova za jedne takvo je i za druge – naveo je Vučić u pismu.

Centralni događaj obeležavaja Dana Srpske biti održan danas, 9. januara. Na Trgu Krajine u Banjaluci s početkom u 17.00 časova početi svečani defile. Očekuje nas i dron spektakl – spektakularni svetlosni efekti su organizovani sa oko 200 dronova.
Nakon svečanog defilea biće održan koncert, a nastupiće i Danica Crnogorčević sa premijernim izvođenjem pesme „Za život Srpske“ i „Pukni zoro“, kao i Baja Mali Knindža sa premijerom pesme posvećene Republici Srpskoj, te mnogi drugi izvođači.
Republika Srpska danas proslavlja svoju slavu, svetog arhiđakona Stefana. U hramovima širom Srpske služiće se Sveta arhijerejska liturgija.
Deveti januar je datum i događaj oko kojeg postoji opšti konsenzur u Republici Srpskoj. Pesma i trobojke koje se vijore jasno pokazuju volju srpskog naroda da čuvaju svoju zemlju, reke, šume, pismo, istoriju i tradiciju. Raskošna priroda, drevna istorija i izvanredno očuvana kultura i običaji Srpske su vrednosti koje treba očuvati i upoznati.

Najspektakularnija proslava rođendana Republike Srpske biće završena vatrometom širom Srpske i u Beogradu.
Povodom 9. januara, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet danas u 20.00 časova u svim gradovima Republike Srpske, kao i u Beogradu.

Narodu Republike Srpske želimo srećna Dan Republike, da žive u miru i slobodi i da je svi zajedno sačuvamo.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije