loader image

Rat u Ukrajini ušao je u 487. dan.

Šef paravojne grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin, koji je pokrenuo pobunu i pokret trupa ka Moskvi, zaustavio je napredovanje i naredio povratak u baze posle razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Kremlj saopštava da Prigožin odlazi u Belorusiju i da borci „Vagnera“ neće biti krivično gonjeni. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je pobuna u Rusiji „razotkrila potpuni haos u toj zemlji“.

Raskol između ruskih vlasti i šefa paravojne grupe „Vagner“počeo je pošto je Jevgenij Prigožin na društvenim mrežama objavio da je ruska vojska napala pozadinske jedinice te privatne vojne kompanije, što je ruska Federalna služba bezbednosti demantovala.

FSB je zatim saopštla da je pokrenula postupak protiv Prigožina zbog pobune.

Prigožin se potom iz Rostova na Donu javio u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama, zahtevajući da ministar odbrane Sergej Šojgu i najviši ruski general Valerij Gerasimov dođu kod njega na sastanak. Poručio im je da će, ukoliko ne dođu, blokirati grad i krenuti ka Moskvi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u svom obraćanjuje istakao da je svako ko je podigao oružje protiv vojske izdajnik i da je čin Prigožina zabijanje noža u leđa narodu i potom potpisao Zakon o uvođenju vanrednog stanja.

Prigožin je potom objavio da su njegovi borci preuzeli kontrolu nad štabom Južnog vojnog okruga Rusije u Rostovu na Donu bez ispaljenog metka dok su trpeli napade iz vazduha, pokrenuvši trupe na put ka Moskvi.

Tokom popodneva, trupe te paravojne privatne grupe viđene su u Voronježu i Lipeckoj oblasti, koja se nalazi na samo 400 kilometara od Moskve.

Nakon telefonskog razgovora Prigožina i Aleksandra Lukašenka, iz pres-službe beloruskog predsednika saopšteno je da je šef Vagnerovaca prihvatio da naredi trupama da se okrenu nazad i vrate u baze.

Prigožin je u audio-poruci rekao da su trupe bile na 200 kilometara od Moskve i da je naredio povlačenje kako se ne bi „prolivala ruska krv.“

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio je da će krivični postupak protiv šefa „Vagnera“ biti obustavljen, kao i da borci te privatne kompanije neće biti sankcionisani. Dodao je da će Prigožin otići u Belorusiju.

 

 

 

Izvor: tanjug, rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije