loader image

Rat u Ukrajini – 580. dan

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu kaže da ruska vojska jača svoju moć modernim oružjem, formiranjem novih jedinica i poboljšavanjem obuke. Američki tenkovi su stigli u Ukrajinu, nove isporuke planiraju se narednih nedelja. Na kolegijumu u Moskvi pojavio se i komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov, za koga Ukrajinci tvrde da je poginuo. Zemlje istočnog krila Evropske unije pozvale su Evropsku komisiju da ojača kontrolu koridora za žito iz Ukrajine i uvede sistem depozita za izvoz.

Jurišnim dronovima Rusi su u utorak gađali oblast Odese. Oštećena je infrastruktura luke Izmail na Dunavu, jedne od važnijih za izvoz žitarica.

Rusija je odbila nekoliko ukrajinskih napada dronovima iznad Belgoroda i Kurska.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu kaže da ruska vojska jača svoju moć modernim oružjem, formiranjem novih jedinica i poboljšavanjem obuke.

Iako Šojgu kaže da se zapadno oružje koje koriste Ukrajinci pokazalo neefikasnim protiv ruske tehnike, u Kijev su stigli američki tenkovi, a nove isporuke planirane su narednih nedelja.

Stručnjaci smatraju da tenkovi stižu u ključnom trenutku ukrajinske kontraofanzive, dok su na frontu još uvek povoljni uslovi.

Na kolegijumu video-vezom u Moskvi pojavio se i komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov, za koga Ukrajinci tvrde da je poginuo u nedavnom napadu na Sevastopolj.

Zemlje istočnog krila Evropske unije pozvale su Evropsku komisiju da ojača kontrolu koridora za žito iz Ukrajine i uvede sistem depozita za izvoz.

 

 

 

Izvor: rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije