loader image

Rat u Ukrajini – 537. dan

Dok na ratištu u Ukrajini nema većih pomeranja zaraćenih strana, lideri zapadnih zemalja već razmišljaju o pripremama za ofanzivu ukrajinskih snaga za proleće sledeće godine, tvrdi američki „Volstrit džornal“ pozivajući se na diplomatske izvore. U međuvremenu, kompanija „Kalašnjikov“ je objavila da je u ratnoj zoni uspešno isprobala novi izviđački sistem i da će ga ponuditi na upotrebu ruskoj državi.

Ruski ratni brod ispalio je hice upozorenja na teretni brod u Crnom moru koji je plovio ka ukrajinskoj luci. Ovo je prvi put da je Rusija pucala na trgovački brod izvan Ukrajine od kada je prošlog meseca napustila dogovor o žitu uz posredovanje UN.

Sedmoro ljudi, uključujući celu četvoročlanu porodicu, ubijeno je u ruskim napadima na Hersonsku oblast. U artiljerijskom granatiranju u Širokoj Balki ubijeni su muž, žena i njihovo dvoje dece, beba stara 20 dana i dečak star 12 godina.

Tri civila su povređena u regionu Kurska od granata koje su stigle iz pravca ukrajinske granice, rekao je guverner Roman Starovoit.

Delovi Ukrajine bili su u stanju pripravnosti, nakon što je proglašena vazdušna opasnost za osam regiona širom istočnog dela zemlje.

Jurij Malaško, načelnik ukrajinske regionalne vojne administracije Zaporožja, upozorio je stanovnike na vazdušnu pretnju u gradu Zaporožju i okolini.

Vlasti na Krimu nakratko su obustavile saobraćaj preko mosta koji spaja Krim sa Rusijom ali razlozi za to nisu navedeni.

Ukrajina je sada zemlja sa najviše mina na svetu, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov, navodeći da su ukrajinski demineri na pojedinim mestima deaktivirali i do pet mina po kvadratnom metru.

 

 

 

Izvor: tanjug, rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije