loader image

Rat u Ukrajini – 491. dan

Ukrajina pojačava napade u kontraofanzivi, ali nedostaju granate i rakete velikog kalibra, zvanične su informacije iz kabineta predsednika Zelenskog. S druge strane, predsednik Vladimir Putin poručio je da su se mogućnosti ruskih preduzetnika proširile posle odlaska stranih kompanija iz zemlje, kao i sankcija Zapada.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je da je „put do pobede težak, ali dostižan“, dok je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da se „svet nije srušio“ zbog sankcija Zapada, već da su se mogućnosti ruskih preduzetnika proširile.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, u međuvremenu, izjavio je da ta zemlja pojačava napade u kontraofanzivi, ali da nedostaju granate i rakete velikog kalibra.

Ukrajinska služba za vanredne situacije tokom jučerašnjeg dana saopštila je da je broj stradalih u ruskom grantiranju Kramatorska porastao na 12, dok je rusko ministarstvo odbrane navelo da su ruske snage ubile najmanje 50 ukrajinskih oficira.

Za to vreme, Andrej Kartapolov, uticajni poslanik koji predsedava odboru za odbranu Donjeg doma parlamenta otkrio je da je osnivaču privatne grupe „Vagner“ Jevgeniju Prigožinu, pre pobune koju je pokrenuo u Rusiji, rečeno da će država prekinuti da finansira tu grupu ako njegovi borci ne potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Kartapolov je naveo i da je Prigožin, potom, odbio da potpiše ugovore, kao i da mu je naknadno rečeno da se njegove snage neće više boriti u Ukrajini.

Američki mediji, takođe, javili su da je zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini general Sergej Surovikin bio obavešten da će izbiti pobuna „Vagnera“. Kremlj nije želeo da odgovara na pitanja novinara o sudbini Surovikina, već je naveo da o tome treba da se izjasni Ministarstvo odbrane.

 

 

 

Izvor: rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije