loader image

Rat u Ukrajini – 475. dan

Ujedinjene nacije su saopštile danas da će rušenje brane Kahovka sagrađene u doba ŠSR na reci Dnjepar imati ogroman uticaj na globalnu bezbednost ishrane.
U saopštenju UN se upozorava da će katastrofa izazvana rušenjem brane dovesti do porasta cena hrane i problema sa vodosnabdevanjem za više stotina hiljada ljudi, prenosi Rojters.

On je rekao da do 700.000 ljudi zavisi od vode za piće iz akumulacionog jezera brane Kahovka.

Norveški seizmolozi i američki sateliti otkrili su da se na brani Kahovka, po svemu sudeći dogodila eksplozija dok se Ukrajina i Rusija uzajamno okrivljuju za rušenje brane.

Zamenik generalnog sekretara UN zadužen za humanitarnu pomoć Martin Grifits izjavio je za BBC da rušenje brane može imati značajne posledice za globalnu bezbednost ishrane.

„Ovo je žitnica ne samo za Ukrajinu već i za svet. Očigledno je: ko god da je ovo uradio, prekršio je Ženevsku konvenciju“, rekao je Grifits.

U noćašnjem ruskom raketnom napadu na Krivi Rog, grad u centralnoj Ukrajini, u kome je bilo ljudskih žrtava i pričinjena je materijalna šteta na civilnoj infrastrukturi, a gađani su i Kijev i Harkov.

U raketnom napadu ruskih snaga na Krivi Rog šest osoba je poginulo, a 25 je povređeno, od kojih je 19 hospitalizovano, izjavio je danas načelnik Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini Serhij Lisak.

„Napad na Krivi Rog. Kompleks PVO Vostok je oborio tri krstareće rakete. Ali ima ruskih raketa pogodaka“, napisao je Lisak na Telegramu.

On je naveo da je pogođena petospratnica i da su, prema prvim informacijama, poginula tri stanara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski reagovao je na noćašnje ruske raketne napade u kojima su pogođene civilne zgrade u Krivom Rogu – njegovom rodnom gradu.

„Ruske ubice nastavljaju svoj rat protiv stambenih zgrada, gradova i ljudi“, napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Gardijan.

On je uputio saučešce „svima koji su izgubili svoje najmilije“ i poručio da „teroristima nikada neće biti oprošteno“ i da ce počinioci „odgovarati za svaku raketu koju su lansirali“.

U Ukrajinskom granatiranju Kurske oblasti u Rusiji jutros je oštećeno nekoliko kuca i poremećeno je snabdevanje gasom i strujom u dva sela, saopštio je guverner regiona Roman Starovojt.

„Devet kuca je oštećeno, a dve su se zapalile, i poremećeno je snabdevanje gasom i strujom u selu Tjorkino“, saopštio je Starovojt na Telegramu i dodao da je u selu Gluškovo oštećeno nekoliko objekata, prenosi Rojters.

Trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama napada na ovaj ruski region nedaleko od ukrajinske granice, navodi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak na kojem se, kako je navedeno, vide tenkovi Leopard nemačke proizvodnje i borbena vozila Bredli američke proizvodnje, zarobljeni u Ukrajini.

Na snimku se vidi ruski vojnik pored NATO vojnih sredstava i tehnike koji kaže da je reč o Bredliju i „toliko hvaljenom“ Leopardu, prenose RIA Novosti.

Kako navodi rusko Ministarstvo odbrane, snimak je sačinila ruska vojska na Zaporoškom pravcu. Američki Državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je prerano da se govori o toku ukrajinske kontraofanzive, navodeći da je Vašington uveren da će Kijev nastaviti da bude uspešan u pokušajima da povrati svoju zemlju koju je okupirala Rusija.

Blinken je rekao na konferenciji za novinare u Vašingtonu da su SAD odlučne da maksimalno povećaju svoju podršku za Ukrajinu da bi uspela na bojnom polju.

Paket još veće političke i praktične podrške Ukrajini može se očekivati i na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu, istakao je Blinken.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar izjavila je da su ukrajinske snage ostvarile dalji napredak u kontraofanzivi pokrenutoj prošle sedmice i da su do sada oslobodile sedam naselja od ruske okupacije.

Maljar je napisala na Telegramu da su oslobođena još tri naselja Lobkove, Levadne i Novodarivka u jugoistočnom regionu Zaporožja, preneo je Rojters.

 

 

 

Izvor: rts, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije