loader image

Rat u Ukrajini – 455. dan

Ruski istražni komitet saopštio je da je nakon prekograničnog napada na rusku Belgorodsku oblast otvorio istragu o, kako je navedeno, terorističkom napadu ukrajinskih trupa. Kijev je negirao umešanost u napad, tvrdeći da su ga izveli ruski borci, koji se protive Putinu. Počela obuka ukrajinskih pilota na F-16. Mađarski ministar poručuje da isporuka oružja vodi eskalaciji situacije u Ukrajini.

U regionu koji se graniči sa Ukrajinom, od ponedeljka se vode borbe nakon što je granicu prešla, kako su ruski zvaničnici nazvali, ukrajinska „diverzantska grupa“.Načelnik Belgorodske oblasti u Rusiji Vjačeslav Glatkov saopštio je da je „antiteroristička operacija“ u toku, i da se sa Ministarstvom odbrane i agencijama za sprovođenje zakona nastavlja sa „čišćenjem“ teritorije na granice sa Ukrajinom.

Ruski istražni komitet saopštio je da je nakon prekograničnog napada na rusku Belgorodsku oblast otvorio istragu o, kako je navedeno, terorističkom napadu ukrajinskih trupa.

Kijev je negirao umešanost u napad, tvrdeći da su ga izveli ruski borci koji se protive Putinu.

Oslabile su borbe u Bahmutu, ali nastavlja se granatiranje u okolini, objavio je Kijev. Ukrajinske snage i dalje kontrolišu jugozapadno predgrađe Bahmuta, a borbe u samom gradu su se smanjile, izjavila je u utorak zamenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Maljar.

NATO ističe da obuka ukrajinskih pilota za američke borbene avione F-16 Alijansu ne čini stranom u sukobu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16 već počela u nekoliko zemalja, navodeći među njima Poljsku.

Sa druge strane, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručuje da će se rizik od „nuklearne apokalipse“ povećavati kako Zapad bude isporučivao sve razornije oružje Kijevu.

Za Mađarsku je prekid vatre, a ne isporuka oružja, put ka okončanju rata u Ukrajini, izjavio je ministar odbrane te zemlje Kristof Salaj-Bobrovnički.

On je, nakon sastanka sa ministrima odbrane EU u Briselu, rekao da je jasno stavio do znanja da Mađarska ne podržava nijednu meru koja bi dovela do dalje eskalacije, prenosi agencija MTI.

Produžen je pritvor novinaru američkog lista Volstrit džornal Evanu Gerškoviču, a Bela kuća traži njegovo oslobađanje.

 

 

 

Izvor: rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije