loader image

Rat u Ukrajini – 446. dan.

Francuska i Velika Britanija obećale su novu vojnu pomoć Ukrajini. Sa druge strane, Kremlj je poručio da isporuke oružja neće uticati na ishod rata. Ujedinjene nacije poručile su da nastavljaju da rade na produženju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.
Borbe se i dalje vode za Bahmut. Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom isporuke desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, a britanski premijer Riši Sunak stotine dronova dugog dometa, tehniku i rakete.

London je saopštio da za sada ne planira da Kijevu isporuči borbene avione F-16. Sa druge strane, potparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da se Velika Britanija otvoreno uvlači u sukob, ali da slanje britanskih krstarećih raketa neće uticati na ishod rata.

Ministarstvo odbrane Rusije u međuvremenu je saopštilo da je podiglo borbeni avion da bi zaustavilo francuske i nemačke letove koji ulaze u ruski vazdušni prostor, dok je Bela kuća navela da je sve više naznaka da Moskva i Iran proširuju „odbrambeno partnerstvo“.

Za to vreme, šef humanitarne pomoći UN Martin Grifits naveo je da će Ujedinjene nacije narednih dana nastaviti da rade na produženju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, ali i da pozivaju sve strane da ispunjavaju obaveze.

 

 

 

Izvor: rts, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije