loader image

Rat u Ukrajini – 426. dan.

Kijev tvrdi da su ruske snage raketama gađale muzej u Kupjansku ubivši tom prilikom dve žene. Ruska vojska na frontu je počela da koristi najsavremenije tenkove T-14 „armata“. Kijev priznao da stoji iza napada dronovima na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju. Ruski šef diplomatije ocenio da je situacija u vezi sa sporazumom o izvozu žita preko Crnog mora zapala u ćorsokak.
Bitka za Bahmut vodi se nesmanjenom žestinom. Oružane snage Rusije počele su da koriste najnovije tenkove T-14 „armata“ za gađanje ukrajinskih položaja.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da su dve žene poginule, a da je deset osoba povređeno u raketnom napadu ruskih snaga na Kupjansk na istoku zemlje.

Kako se tvrdi, ruska vojska u napadu u kojem je pogođena zgrada lokalnog muzeja koristila je rakete sistema S-300.

Portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane potvrdio je da je Kijev odgovoran za napad bespilotnim letelicama na bazu Crnomorske flote u Svestopolju na Krimu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je na konferenciji za novinare u sedištu UN-a da je situacija u vezi sa sporazumom o izvozu žita preko Crnog mora zapala u ćorsokak, dodajući da i dalje postoje prepreke koje blokiraju ruski izvoz.

Sporazum je prošlog meseca obnovljen na 60 dana, ali je Rusija nagovestila da možda neće pristati na dalje produženje ukoliko Zapad ne ukloni prepreke za izvoz ruskog žita i đubriva.

Savetnik predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak izjavio je da predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa o produženju i poboljšanju sporazuma može da uspe samo ako međunarodna zajednica izvrši pritisak na Rusiju.

Sa druge strane, Mađarska, Poljska, Slovačka i Bugarska žele da se zabrana na uvoz ukrajinskih žitarica produži do kraja godine.

„Voleli bismo da Evropska komisija prihvati mere koje smo doneli, pošto želimo da ih zadržimo do kraja ove godine i tako dozvolimo našim poljoprivrednicima da požnju useve i uskladište ih“, napisao je naFejsbukumađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je da je EK obezbedila isplatu još jedne tranše makrofinansijske pomoći Kijevu u iznosu od 1,5 milijardi evra.

 

 

 

Izvor: rts, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije