loader image

Rat u Ukrajini – 412. dan

Bitka za Bahmut se nastavlja, iako ruska strana tvrdi da kontrolišu 80 odsto grada, Kijev to demantuje. Diplomatskom aktivnošću Ukrajina od saveznika traži dodatna vojna sredstva za borbu, dok procureli obaveštajni podaci SAD ukazuju na pritisak koji Vašington vrši da se sve više zemalja uključi u slanje oružja u Ukrajinu.
Ukrajini je potrebno više oružja dugog dometa i „manje razmišljanja o curenju informacija“, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak,aludirajući nacurenje dokumenata iz Pentagona.

 

Oružane snage Ukrajine mogle bi da odlože do leta kontofanzivu za oslobađanje okupiranih teritorija izjavio je za američki „Hil“ ukrajinski premijerDenis Šmihal. Proruskevlasti na Krimu tvrde da su spremni za eventualnu ukrajinsku kontraofanzivu koja je Kijev najavljivao za april ili maj.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je da je registrovano skoro 8.500 stradalih civila u ratu na teritoriji Ukrajine, ali i da je taj broj verovatno značajno veći.

Ukrajinski premijer denis Šmihal tokom posete Kanadi osigurao je novu vojnu pomoć te zemlje dok je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je dobio uveravanja u „gvozdenu“ podršku Vašingtona Kijevu tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

S druge strane mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je nove sporazume kako bi se obezbedio kontinuiran pristup te zemlje ruskoj energiji, što jeznak nastavka diplomatskih i trgovinskih veza Budimpešte sa Moskvom usred rata u Ukrajini.

 

 

 

Izvor: rts, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije